2023. szeptember 20.

Ma szavaznak a képviselőházban az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű parlamenti indítványról

A dokumentumot, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldali Erő (Forţa Dreptei) nevű párt 56 képviselője írt alá, a hétfői ülésen vitatták meg. A kezdeményezők bírálták Alexandru Rafila minisztert az egészségügyi rendszer irányítása, különösen az új kórházak létrehozásának elmaradása miatt. Az aláírók azt is állítják, hogy Rafila miniszter több mint két éve nem hajlandó szabályokat alkotni a körházakon belüli fertőzések megelőzéséről szóló törvény végrehajtására, és elhanyagolta a rákellenes programokat. Alexandru Rafila mandátumának további hiányosságai közé tartozik a kolozsvári transzplantációs központ finanszírozásának csökkentése, valamint az égési sérültek kezelésére szolgáló kórházi helyek hiánya. Az egészségügyi miniszter minden vádat visszautasított. (Radio România Actualităţi)

Születésének századik évfordulóján Monica Lovinescura emlékezik a közszolgálati rádió

A „Monica Lovinescu centenárium, a méltóság hangja” projekt, amelyet a România Cultural Rádió és a Humanitas készített, október 2-án kezdődik a Humanitas Cișmigiu könyvesboltból élőben közvetített nyilvános megnyitóval, valamint a „Tanú” című sorozat első epizódjainak sugárzásával, amelyben Monica Lovinescu naplóinak részleteit az általa ismert emberek mesélik el.

Amint azt már korábban bejelentették, a Románia Rádió kulturális csatornája így tiszteleg Monica Lovinescu, a háború utáni időszak újságírója és irodalomkritikusa, a romániai száműzetés legfontosabb női hangja előtt.

A szerkesztőségi projektet 2022. október 2-án, hétfőn 16.30 órakor mutatják be a Humanitas Cișmigiu könyvesboltban. Az előadók Gabriel Liiceanu filozófus és Ioana Pârvulescu író lesznek a Humanitas Kiadó nevében, amely a Humanitas Aqua Forte Alapítvánnyal közösen kezdeményezte, hogy Monica Lovinescu születésének 100. évfordulója alkalmából nagyívű programot szervezzenek a 2023-as év – Monica Lovinescu-év – során. (Radio România Actualităţi)

A bukaresti törvényszéki ügyészség ügyészei és a korrupcióellenes főigazgatóság rendőrei ma reggel razziát tartottak a bukaresti Marius Nasta kórházban

Igazságügyi források szerint az ellenőrzések olyan orvosok ellen irányulnak, akik kenőpénzt fogadtak el a betegektől – jelentette Diana Surdu, a közszolgálati rádió riportere. (Radio România Actualităţi)

Robbanás történt egy hajón, amelyik a Duna Sulina ágán navigált

A Sulina kikötője közelében lévő hajó fedélzetén történt szerencsétlenség nyomán a kikötői források jelenleg 12 sérültről beszélnek, közülük kettő állapota súlyos. A Román Tengeri Életmentő Ügynökség forrásai egy súlyos sérültről beszélnek, aki égési sérüléseket szenvedett. Ami jelenleg biztosan tudható, hogy a robbanás idején 12 személy tartózkodott a fedélzeten és valamennyien külföldi állampolgárok: hat szíriai, négy török, egy libanoni és egy egyiptomi. (Radio România Actualităţi)

A crevediai autógáz-állomás tulajdonosait, Ionuț Doldureát és Cosmin Stângát megbilincselve vitték be a főügyészségre, hogy tanúi legyenek a telefonjaik és személyi számítógépeik átkutatásának

Ők ketten továbbra is előzetes letartóztatásban vannak, miután a bíróság elutasította az intézkedés ellen benyújtott fellebbezésüket. A vállalkozóknak több ingatlanját lefoglalták, számláikat pedig befagyasztották, hogy a kártérítés behajtható legyen.

A crevediai robbantásokban öt ember meghalt, közel 60-an megsérültek, és több tucatnyi ház teljesen vagy részben megsemmisült. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin