Ajutat de Rapport Richárd, Ding Liren este noul campion mondial de şah

Ding Liren este noul campion mondial de şah, după ce azi la Astana, în Kazahstan a câştigat a patra partidă rapidă a prelungirilor împotriva jucătorului rus Ian Nepomiashchi (după primele 14 partide regulamentare scorul a fost 7-7). Astfel jucătorul chinez a devenit al 17-lea campion mondial de şah.

Un amănunt interesant este că unul din consilierii lui Ding Liren la acest campionat mondial a fost Rapport Richárd, jucătorul maghiar, care din vara anului trecut concurează în culorile României. Potrivit maestrului internaţional Juhász Ármin, Ding a folosit o inovaţie în deschiderea numită sistemul Londra, care a fost jucată după toate probabilităţile la sugestia lui Rapport. Acesta de altfel a fost printre cei opt jucători care în noiembrie anul trecut au jucat pentru dreptul de a fi contracandidatul fostului campion mondial de şah, Magnus Carlsen. Acel turneu a fost câştigat de către Nepomiashchi şi pe locul doi s-a clasat Ding Liren. Între timp însă Carlsen a anunţat că nu doreşte să-şi apere titlul mondial, astfel finala s-a jucat între Nepomiashchi şi Ding.

O altă noutate este că se întâmplă prima dată în istoria campionatelor mondiale de şah ca atât la femei cât şi la bărbaţi, campionul mondial este chinez (Ding Liren, respectiv Ju Wenjun).

Székely Ervin – RADOR