Ordonanţa de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare

Ordonanţa de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare, au transmis acest lucru în județul Neamț, atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi liderul PDS, Marcel Ciolacu, aflați la evenimente politice separate, dar cu același mesaj public. Actul normativ ar urma să fie definitivat luni, la o ședință a liderilor coaliției, va fi pus în dezbatere publică și va fi aprobat apoi de Executiv, a precizat președintele PSD, Marcel Ciolacu. El a ținut să dea asigurări din nou că nu va fi o ordonanță care să reducă salarii sau pensii.
Marcel Ciolacu: Nu este ordonanța austerității, dar în momentele în care ai depășit și încerci să depășești efectul a mai multe crize suprapuse, atunci este corect și responsabil ca un Guvern al României să vină cu niște reguli foarte clare în ceea ce privește cheltuirea banului public și poți să faci o analiză, să vezi unde anumite lucruri… unde s-a greșit, care sunt oportunitățile, până la urmă, la fel cum facem și în familiile noastre.
Realizator: Nu se va ajunge nici la supraimpozitarea peste noapte a veniturilor foarte mari, a spus și premierul Nicolae Ciucă. A explicat că Ministerul de Finanțe face doar o analiză privind impactul unei astfel de măsuri și a mai spus că deocamdată nu se poate trece nici la impozitarea progresivă.
Nicolae Ciucă: Impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanțelor pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă, în condițiile în care putem să determinăm venitul global. Așa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre, este imposibil să se aplice impozitarea progresivă./denisse

RRA – 6 mai