La Chișinău vor avea loc două evenimente menite să convingă că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană

Realizator: Cătălin Gomboş – La Chișinău vor avea loc în perioada următoare două evenimente menite să convingă partenerii externi că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Este vorba de Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, o inițiativă a președintei Maia Sandu, la care sunt invitați să participe toți cetățenii cu viziuni pro-europene. Aceasta va preceda summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, la care vor lua parte președinți, șefi de guverne și lideri europeni. Despre importanța acestor evenimente are detalii Petruța Obrejan:
Reporter: Principalele teme care vor fi discutate la Summitul Comunității Politice Europene vor viza pacea și securitatea în Europa, reziliența energetică, tranziția verde, dar și accelerarea interconectărilor între statele membre ale Uniunii Europene, dar și altele, spunea chiar astăzi ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. În opinia sa, aceste proiecte vor oferi Europei stabilitate:
Victor Chirilă: Ca să facem din Europa o regiune mult mai stabilă, mult mai interconectată și o regiune care să aducă prosperitate tuturor, fie că ești membru al Uniunii Europene, fie că ești în afara acestui moment, dar ne dorim ca să promovăm aceste trei domenii. Pentru Republica Moldova, evident, este un eveniment extrem de important, dacă ne gândim la ambițiile noastre de integrare europeană.
Reporter: ”Faptul că participă de 1 iunie la Chișinău reprezentanți ai țărilor Uniunii Europene, și nu numai, este un mesaj clar” spunea ambasadorul Victor Chirilă ”că Republica Moldova nu este singură, ci parte a Europei”./dpop/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 mai)