Lansarea în România a Proiectului naţional Hub de Inovaţie în Sănătate

Ministerul Sănătăţii, Alianţa Universitară G6-UMF şi Local American Working Group au lansat, în premieră pentru România, Proiectul naţional Hub de Inovaţie în Sănătate.

Iniţiatorii proiectului îşi propun ca acesta să devină un element central în cadrul unui sistem de sănătate modern, în concordanţă cu priorităţile din cadrul Strategiei Naţionale în Sănătate 2023-2030. Adriana Turea are mai multe detalii:

Reporter: Ministerul Sănătății este partenerul instituțional al hubului de inovație în sănătate, pentru că în orice țară responsabilitatea pentru cercetare-dezvoltare, acces la inovație, la medicamente și la noile tehnologii revine autorităților din sănătate, a precizat ministrul de resort, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Accesul la inovație în România a fost limitat sau întârziat, mulți ani și cred că avem un element de catalizare a eforturilor și de scurtare a multora dintre termene și cred că un element extraordinar, acest hub, dacă ar avea ulterior și şansa pe care o generează legislația în vigoare, să creăm și o rețea de spitale universitare, cred că putem să întregim această zonă de cercetare și de dezvoltare în sănătate.

Reporter: Președintele Local American Working Group, Radu Rășinar, spune care sunt beneficiile pentru pacienți.

Radu Rășinar: Aici este vorba despre traseul pacientului în sistemul sanitar, poate o altă modalitate de diagnostic, poate că vorbim despre o terapie țintită, sau educație, sau aderență la tratament. Închipuiți-vă hubul ca un laborator, nu ca și o fabrică care să producă mondial. Valoarea creată aici are potențialul apoi să fie extinsă și valorizată.

Reporter: În concluzie, pacienții români ar putea avea acces la tratamente inovative, iar specialiștii ar putea să se alinieze la ultimul standard internațional./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai