Revista presei internaţionale – 30 mai 2023

O Europă agitată, mai ales pe plan politic – aceasta ar fi imaginea reflectată pe prima pagină a ziarelor străine, iar evenimentele relatate nu fac decât să întărească această imagine.

După cum, din păcate, ne-am obișnuit deja, războiul din Ucraina rămâne în continuare subiectul principal în presa internațională, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Ieri (luni, 29 mai), „Rusia a avertizat că acordul vizând transportul cerealelor prin Marea Neagră nu va mai putea rămâne în vigoare”. O declarație în acest sens îi aparține ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Kenya. „Dacă situația rămâne așa cum e, și se pare că așa va și rămâne, atunci va trebui să considerăm că acordul nu mai funcționează”, a subliniat Serghei Lavrov. Cotidianul francez Le Figaro observă că „vizita ministrului rus în Kenya survine după ce, săptămâna trecută, omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a efectuat și el un turneu prin mai multe țări africane, printre care Etiopia și Rwanda”. Dar, în Ucraina, războiul continuă: ziarul american The Wall Street Journal titrează că „Rusia a lansat un adevărat baraj asupra Kievului, prin atacuri cu drone și cu rachete”. Potrivit însă oficialilor din Kiev, „40 de drone sau de rachete au fost doborâte, capitala ucraineană fiind protejată de sistemele de apărare antiaeriană oferite Ucrainei de aliații occidentali”, subliniază același ziar. În ziarul moscovit Pravda, avertismentele vin din partea Mariei Zaharova, cunoscuta purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Citată de ziar, Zaharova critică un acord intervenit între Statele Unite și Papua Noua Guinee, acord care, în opinia sa, „reprezintă un pas spre militarizarea bazinului Asia – Pacific, fiind totodată o tentativă a Washingtonului de a atrage micul stat în jocuri geopolitice împotriva Rusiei și a Chinei”. „Antony Blinken cucerește nordul”, titrează Kommersant, un al ziar rusesc. Kommersant subliniază că „secretarul de stat american se află în turneu prin nordul Europei, respectiv, în Suedia, Norvegia și Finlanda, urmând să discute despre o aprofundare a cooperării transatlantice, despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și despre o eventuală reluare a negocierilor vizând aderarea Suediei la NATO după alegerile din Turcia”.

Cât despre Suedia, ea se arată optimistă în privința viitoarelor sale relații cu Turcia și a aderării la NATO. Potrivit publicației americane US News & World Report, „ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, declarase că, joi, se va întâlni cu omologul său turc la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO, programată la Oslo”. “Dar am fost informați că ministrul turc nu va veni, astfel încât acolo nu va avea loc nicio întâlnire”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Billstrom, el adăugând însă că o asemenea întrevedere va avea loc, cităm, “în curând”.

În sfârșit, să ne oprim și asupra alegerilor, niște alegeri care, dacă în Turcia s-au încheiat, în Spania abia se anunță. După cum este cunoscut, alegerile din Turcia s-au încheiat prin victoria președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Și, dacă susținătorii săi se bucură, ziarul britanic Financial Times se arată pesimist, drept care titrează: “Un viitor agitat pentru economia și democrația turcă”, același ziar estimând că “lui Erdoğan îi rămâne puțin timp ca să-și guste triumful electoral”. Cât despre Spania, alegerile abia se apropie. “Ieri (luni, 29 mai), premierul Pedro Sánchez a anunțat alegeri anticipate, programându-le pentru data de 23 iulie”, după cum titreaază presa spaniolă, și nu numai. “Sánchez  – curajos sau nesăbuit?”, se întreabă cotidianul spaniol El Pais. Iar un alt ziar spaniol important, El Mundo, estimează că “Sánchez supune Spania unui nou plebiscit în căutarea mântuirii sale”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR