2023. június 7.

Tízezer tanár már visszatért az iskolákba, de az általános sztrájk tovább tart

A tiltakozó akció harmadik hetében a tanárok mintegy fele felvette a munkát. Tegnap a diákok, a szülők és a szakszervezetek képviselői, találkoztak a szaktárca illetékeseivel, hogy megoldást, találjanak az év végi vizsgák időben történő megtartására. Az oktatási minisztérium közleményben tudatta, hogy a jelenlévők egyetértettek abban, miszerint egyelőre nincs szükség az országos vizsgaidőpontok megváltoztatására. Ligia Deca tanügyminiszter elmondta, hogy ha a tanárok visszatérnek a tantermekbe, a kiesett órákat be lehet pótolni.

Ligia Deca: Aminek örülünk, az a csökkenő tendencia. Egyértelmű, hogy lassan, lassan visszatérnek a tanárok a tantermekbe, a személyzet visszatér az iskolákba, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy az egyes oktatási intézmények szintjén képesek legyünk egy felzárkóztatási programot szervezni, hogy a tanév végére egyrészt oktatási szempontból is bepótolhassuk a lemaradást, másrészt az alkalmazottak is  ledolgozhassák azokat a munkanapokat, amelyeken a tiltakozó akciók miatt nem volt tanítás és ezért értelemszerűen fizetés sem járt nekik. (Radio România Actualităţi)

A Szenátus hallgatólagosan elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az egyéni munkaszerződéssel rendelkező magánszektorbeli alkalmazottak számára üdülési csekkek biztosítását javasolja

Az intézkedés 2024. január 1-től 2026. december 31-ig lenne alkalmazandó, és 4,2 millió munkavállaló részesülne belőle. Alina Stănuță, a közszolgálati rádió riportere szerint az állam költségvetési hozzájárulása a projekthez több mint hatmilliárd lej, amelybe nem számít bele a munkaadók által fizetett összeg. Az intézkedés elősegíti a munkaszerződések megkötését, de pozitív hatással lesz a COVID-19 járvány után még mindig sújtott belföldi turizmusra is – vélik a kezdeményezők. A dokumentumról a Képviselőház is szavazni fog. (Radio România Actualităţi)

Tegnap este földrengés történt a Körösök térségében

Az Országos Földfizikai Intézet (INFP) frissített adatai szerint a rengést 20 óra 26 perckor regisztrálták 5,3-as erősséggel, közel 6,5 kilométeres mélységben. Az INFP szakemberei által jelentősnek minősített rengés Aradtól 24 kilométerre, Temesvártól 50 kilométerre történt, de még Lugason és Kolozsváron is meglehetősen erősen érezték. Amint arról Alina Bujancă, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) temesvári diszpécserközpontjába nem érkezett olyan hívás, amelyben az állampolgárok segítséget kértek volna a földrengés okozta károk helyreállításának ügyében. Arad megyében az ISU operatív csoportjait küldték ki a helyszínre , hogy felmérjék az esetleges károkat. (Radio România Actualităţi)

Megbüntették a rendzavaró honatyákat

A május eleji plenáris és bizottsági üléseket megzavaró hat parlamenti képviselőnek, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) öt politikusának és Dumitru Coarnă független képviselőnek fél évre 50%-kal csökkentik a napidíját, és három hónapig 10 másodpercre korlátozzák a plenáris ülésen való felszólalásaik időtartamát. A döntést a képviselőház plénuma titkos ülésen hozta meg. Ilie Coleșa AUR képviselő szerint a szankciók alkotmányos jogokat sértenek.

Ilie Coleșa: Ez a szankció nem fog megállítani minket, ellenkezőleg, motivációt és elismerést ad nekünk [a tekintetben], hogy jó úton járunk. Az előírásokat, a törvényt, az alkotmányt, mindent megsértenek ezek WhatsAppról indított teljesen törvénytelen összehívások, viták, szavazások. Minden alkalommal tiltakozni fogunk, legalábbis ahogyan [eddig] is tettük.

A plenáris ülésterembe csak a képviselőknek és a ház főtitkársága munkatársainak van bejárásuk, és tilos a vitákról audio-videófelvételeket készítseni, vagy azokat élőben közvetíteni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin