De ce China vrea să sape o groapă de 10 km sub Pământ în doar 457 de zile?

Din 30 mai, China s-a angajat în săparea unei gropi de 10 km sub Pământ. Pentru această ocazie a fost proiectată o instalație de foraj. Cu o greutate de 2.000 de tone și capabilă să reziste la o temperatură de 200°C, utilajul a fost montat în nord-vestul Chinei, în mijlocul deșertului, în bazinul Tarim. Scopul? Cercetare științifică, dar și căutarea resurselor energetice, precizează „Huff Post”.
Proiectul, care este programat pentru 457 de zile, este realizat de China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară. Acest deșert conține zăcăminte de minerale și hidrocarburi. Forând atât de adânc, chinezii speră să găsească un filon. Beijingul ţine la independența sa energetică și găsirea de noi resurse nu este de neglijat. Dar chinezii desfășoară acest proiect şi cu scopuri științifice. Săpând atât de adanc, zece straturi continentale vor fi traversate de burghiu. În punctul cel mai de jos, utilajul va ajunge la roci care datează din epoca geologică cretacică. Acest lucru ne duce înapoi cu 145 de milioane de ani, când dinozaurii încă se plimbau pe Pământ.
A fora 10 km în 457 de zile este un pariu ambițios. Cea mai adâncă forare a avut loc în Rusia. Este o groapă de 12.262 de metri săpată în timpul URSS, din 1970 până în 1989. Scopul sovieticilor era să ajungă la 15 km adâncime, limita dintre scoarța terestră și mantaua superioară a Pământului. Dar proiectul, care a durat aproape 20 de ani, a fost oprit din cauza lipsei de finanțare. (www.20minutes.fr – 13 iunie)/rcostea