DW: Ciolacu între „patriotismul economic” și „ajutorul divin”

România experimentează pentru prima dată rotația liderilor celor două partide mari care formează coaliția de guvernământ: PNL și PSD. O analiză de Sabina Fati.

Desemnarea lui Marcel Ciolacu, 55 de ani, era programată de acum un an și jumătate, printr-o înțelegere în care a fost parte și șeful statului. Joi urmează votul în parlament și prima ședință de guvern condusă de actualul președinte al PSD. Prima sa mutare după ce a primit girul de la Cotroceni a fost să negocieze cu UDMR participarea maghiarilor în viitorul executiv. Pentru Marcel Ciolacu ar putea fi prima victorie sau primul eșec. PSD a înțeles că, fără UDMR, social-democrații ar putea fi ușor șantajați de liberali, care pot amenința cu ieșirea de la guvernare de câte ori nu le convine ceva sau pot chiar pleca din executiv, dacă analizele lor sugerează că o astfel de manevră le-ar aduce mai multe voturi înainte de alegerile de anul viitor. Social-democrații ar putea însă oricând guverna doar cu ajutorul UDMR, cu un guvern minoritar, în caz de forță majoră.

Anturajul lui Marcel Ciolacu a dat publicității informația că premierul desemnat a vorbit înainte de a merge la Cotroceni cu Patriarhul Daniel. După cum s-a exprimat deputatul PSD Alfred Simonis, „are nevoie și de ajutor divin”, nu doar de sprijin parlamentar. Actualul lider PSD a fost cu puțin timp în urmă și la Muntele Athos, tot într-un fel de pregătire a mandatului său de prim-ministru. În România, social-democrații continuă să fie atașați de Biserică și cumva îndepărtați de ideologia progresistă europeană de stânga. În programul economic, baza este „patriotismul economic”, iar acest amestec de naționalism și ortodoxism pare să se îndrepte mai degrabă spre un populism suveranist care ar putea face concurență AUR.

Marcel Ciolacu a fost promovat de Liviu Dragnea, lângă care a stat atât cât era nevoie pentru a prinde rădăcini. A vânat alături de Omar Hayssam, condamnat ulterior pentru terorism, de la care ar fi primit și un împrumut important la începutul anilor 2000 (potrivit unor relatări din presă); a ieșit la pescuit cu Liviu Dragnea; în 2019 avea certificat de revoluționar și a cerut preschimbarea lui în așa fel încât să aibă dreptul la indemnizație, dar procurorii anticorupție care au anchetat situația au precizat în această primăvară că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Există pete albe în biografia lui Marcel Ciolacu, care însă nu-i împiedică ascensiunea. În fața președintelui Klaus Iohannis, după desemnarea sa ca premier, a declarat că își asumă „cu toată responsabilitatea” reformele de care are nevoie România, și a subliniat puternic că „locul României e în UE şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie”.

https://www.dw.com/ro/ciolacu-%C3%AEntre-patriotismul-economic-%C8%99i-ajutorul-divin/a-65904409

– Sabina Fati –

DEUTSCHE WELLE, 13 iunie