Premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat programul de guvernare

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, ieri, pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcţia de premier, după consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare. În urma unor negocieri politice intense, a unor şedinţe şi discuţii, prim-ministrul desemnat a depus aseară, la parlament, programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi în noul executiv. Pe lista înaintată de Marcel Ciolacu se regăsesc doar social-democraţi şi liberali, iar, conform calendarului stabilit de parlament, în această dimineaţă va începe audierea candidaţilor. Alina Stănuţă relatează:
Reporter: România va trebui să aibă o creștere economică de peste 3% până la finalul anului, iar inflația ar trebui să fie de 8% spunea premierul desemnat, social-democratul Marcel Ciolacu. Acesta a prezentat principalele direcții ale programului de guvernare și lista cu miniștrii social-democrați și a menționat că PSD propune un plan cu cinci mari obiective.
Marcel Ciolacu: Rezolvarea, odată pentru totdeauna, a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară, stoparea creșterii prețurilor, refacerea puterii de cumpărare, dezvoltarea sistemelor publice de educație și sănătate. Principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară: crearea de locuri de muncă, mai multe și mai bine plătite.
Reporter: Parteneri de guvernare, liberalii au votat și ei lista cu propriii miniștri care vor face parte din cabinetul condus de Marcel Ciolacu. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, arăta că împreună cu social-democrații au ca prioritate dezvoltarea țării.
Nicolae Ciucă: Ne-am asumat să asigurăm stabilitatea și trecerea prin criză și am văzut că se poate realiza și creștere economică. Din acest moment în care s-a realizat această rocadă la guvernare, este datoria noastră, a celor din Partidul Național Liberal, a celor din Partidul Social Democrat, să vizăm obiective și să ne asumăm obiective care într-adevăr să dezvolte această țară și în așa fel încât să crească veniturile cetățenilor, să reducem, încă o dată, aceste diferențe care există între cetățenii din România și cetățenii din Uniunea Europeană.
Reporter: Până la depunerea la parlament a programului de guvernare și a listei cu propunerile de miniștri și la finalul unei zile lungi, UDMR a sperat că va face parte din formula de guvernare, după ce au existat discuții tensionate în privința portofoliilor care ar fi trebuit să revină UDMR.
Kelemen Hunor, liderul UDMR: În acest moment, aici lucrurile sigur se opresc, fiindcă pur și simplu nu am reușit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult, am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate, și flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra.
Reporter: Audierile candidaților pentru funcțiile de miniștri vor începe în această dimineață, iar plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților pentru votul de învestitură al noului guvern condus de Marcel Ciolacu ar putea avea loc joi./eradu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iunie)