La Bruxelles se desfășoară reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – La Bruxelles se desfășoară reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO. Pe lângă pregătirea summitului de la Vilnius și situația din Ucraina, pe agenda întâlnirii se află și amenințarea nucleară. Transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Ministeriala NATO a fost precedată de consultări ale Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de Statele Unite, discuții la care a participat și ministrul ucrainean al apărării. Aliații NATO intenționează să mărească sprijinul pentru Kiev, iar pe fundal să crească și producția pentru propriile stocuri. Joi are loc, de altfel, și o întâlnire cu producătorii de armament din țările NATO, iar agenția Alianței pentru achiziții are contracte de un miliard dolari doar pentru muniție de calibrul 155.
Jens Stoltenberg: Vedem lupta hotărâtă a Kievului și, deși este devreme să ne pronunțăm, am observat că ucrainenii câștigă teren și că sunt capabili să elibereze zonele ocupate de Rusia. Asta se datorează curajului și capacității soldaților ucraineni, în primul rând, dar apoi și ajutorului militar pe care aliații NATO îl trimit Kievului. Diferența se vede în teren.
Reporter: Cât privește livrările de avioane de vânătoare, Jens Stoltenberg spune că acestea se vor face. Tot la consiliul de joi, statele membre NATO vor discuta și despre amenințările nucleare, în condițiile în care Rusia a anunțat că va începe transporturile de focoase către Belarus. Jens Stoltenberg spune că Rusia este iresponsabilă, cu atât mai mult cu cât știe că un război nuclear distruge toate părțile în egală măsură. Dar, ca urmare a acestor declarații ale Moscovei, aliații discută despre securitatea propriilor focoase, în această situație geopolitică tot mai nesigură. Însă, până acum, adaugă el, NATO nu a observat mișcări în poziționarea nucleară a Rusiei, care se determine repoziționări ale Alianței Nord-Atlantice. În fine, aliații vor discuta și despre înființarea în Marea Britanie a sediului pentru Centrul pentru Apărarea Infrastructurii Critice.
Realizator: Parlamentul European le cere aliaţilor NATO să-şi onoreze angajamentul faţă de Ucraina şi să deschidă calea, pentru ca această ţară să fie invitată să se alăture alianţei militare. Într-o rezoluţie, adoptată cu o largă majoritate, eurodeputaţii subliniază că se aşteaptă ca procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului şi să fie finalizat cât mai curând posibil. Membrii Parlamentului European au condamnat în termenii cei mai fermi distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka, pe 6 iunie, care a provocat inundaţii masive şi a creat un dezastru ecologic, precum şi un ecocid în Ucraina. Toţi cei responsabili de crime de război, inclusiv distrugerea barajului, vor fi traşi la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional, au subliniat eurodeputaţii./abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 iunie)