Este o consacrare. Marţi seară, restaurantul peruan Central, unde gătesc bucătarii Virgilio Martínez și Pia Leon, a fost desemnat „cel mai bun restaurant din lume” 2023 de influentul clasament 50 Best Restaurants, care anul acesta a acordat un loc important gastronomiei spaniole.
Restaurantul din Lima, care îi urmează lui Geranium din Danemarca, a fost premiat pentru bucătăria sa care celebrează „diversitatea ingredientelor”, precum și „istoria și tradițiile” din Peru, potrivit celor de la 50 Best, care și-au organizat ceremonia de decernare a premiilor în acest an la Valencia, în Spania. Locul doi al acestei ediții din 2023 este ocupat de restaurantul Disfrutar din Barcelona. În acest clasament stabilit de revista britanică „Restaurant”, acesta din urmă precede alte două restaurante spaniole: madrilenul Diverxo (al treilea) și bascul Asador Etxebarri (al patrulea). Patru restaurante franțuzești sunt în top 50 anul acesta, față de trei anul trecut: Table, al lui Bruno Verjus, un nou venit (locul 10), Septime, al lui Bertrand Grébaud (locul 24), Plénitude, al lui Arnaud Donckele (locul 36) și La Grenouillère, al lui Alexandre Gauthier (al 48-lea).
Clasamentul 50 Best este acordat din 2002 de 1.080 de „experți independenți” (bucătari, jurnaliști de specialitate, proprietari de restaurante etc.), care își notează experiențele sub egida revistei „Restaurant”, din grupul de presă William Reed. Distribuiți în 27 de regiuni ale lumii, cu 40 de alegători pentru fiecare dintre ele, acești jurați pot vota pentru 10 restaurante, inclusiv pentru cel puțin trei din afara regiunii lor.
Legitimitatea acestei clasificări, sponsorizată de mai multe mărci, este contestată în mod regulat, în special de bucătarii francezi, care o acuză de complezență și opacitate. Drept răspuns, detractorii săi – francezi, dar și japonezi și americani – au lansat în 2015 La liste, un clasament de 1.000 de mese în întreaga lume. (www.20minutes.fr – 21 iunie)/rcostea