DNEVNIK: Parlamentul European va solicita primirea Bulgariei și României în Schengen până la sfârşitul anului

La ultima sa şedinţă de la Strasbourg înainte de vacanța de vară, Parlamentul European va vota la începutul lunii iulie un nou apel pentru primirea Bulgariei și României în Schengen. Acest lucru a fost decis marţi de Comisia parlamentară pentru petiții, transmite corespondentul BTA, Nikolai Jeliazkov.

Decizia a fost adoptată cu 25 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și fără abțineri. Se estimează că europarlamentarii vor face apel la Consiliul UE să aprobe aderarea celor două țări la Schengen până la sfârșitul anului. Bulgaria și România au îndeplinit cerințele, se arată în proiectul de rezoluție. Se exprimă regretul că la 8 decembrie anul trecut țările UE nu au ajuns la o unanimitate „fără a se prezenta vreo justificare legală legată de cerințele de aderare”. Se adaugă că extinderea Schengen ar face UE mai puternică.

Faptul că România și Bulgaria sunt încă în afara Schengen creează o povară socială și economică semnificativă pentru afaceri și cetățenii din cele două țări, se arată în document. Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau lucrează în străinătate, în comparaţie cu colegii lor din alte ţări UE, se arată în proiect. Întârzierile din cauza așteptării la frontiere pentru români și bulgari pot dura de la câteva ore până la câteva zile, față de cele 10 minute pentru trecerea fără controale la frontierele interne ale UE, iar acest lucru înrăutățește și mai mult condițiile de muncă ale șoferilor de camioane, se arată în text.

Se adaugă că restricțiile afectează piața unică și conduc la obstrucționarea liberei circulații a mărfurilor între țările UE, provoacă „daune ireparabile” pentru mediu și sunt contrare obiectivelor de protecție a naturii. Sănătatea șoferilor, a funcționarilor vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este în pericol din cauza poluării crescute de la mii de vehicule care așteaptă să treacă granița în fiecare zi. Din această cauză, în fiecare an sunt eliberate 46.000 de tone de dioxid de carbon, se arată în document.

Comisia Europeană a fost chemată să evalueze costurile suplimentare și daunele pentru mediu pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „refuzului nefondat” de a adera la Schengen. Potrivit documentului, Comisia Europeană trebuie să evalueze posibilitățile de despăgubire financiară. Se explică că problema este folosită pentru propagandă anti-europeană, inclusiv propagandă rusă” și subminează capacităţile UE de a-și promova valorile și bunul management în străinătate.

Potrivit evaluării Comisiei Europene, Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea lor, cel mai recent într-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere din 14 decembrie 2022, se arată într-n comunicat al parlamentului.

24CHASA (Bulgaria), 27 iulie 2023

https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/06/27/4500664_evroparlamentut_shte_poiska_priemane_na_bulgariia_i/?ref=home_mainStory

Traducerea: Mirela Petrescu