Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Persoana care posedă un permis de conducere eliberat de autoritățile ucrainene are dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice din România, dacă are un permis de conducere valabil, neafectat de vreo restricție cu privire la exercitarea dreptului de a conduce, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv.

Permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, eliberate de autoritățile din Ucraina, nu pot fi preschimbate cu documente similare românești. Posesorii de permis de conducere ucrainean pot să se angajeze ca șofer în România.

Legislația română nu prevede obligativitatea reînmatriculării în România a unui vehicul provenit din străinătate și care figurează înmatriculat în statul respectiv pentru a putea fi pus în circulație pe drumurile publice în mod legal. În măsura în care un cetățean străin își are domiciliul sau reședința pe teritoriul României, există posibilitatea înmatriculării unui vehicul, conform legislației române, la Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în a căror rază de competență proprietarul își are domiciliul ori reședința.

2) Documentele necesare pentru deschiderea unui cont bancar sunt: un pașaport internațional şi dovada adresei de domiciliu sau reședință (de exemplu un extras de cont bancar, o factură, un contract de proprietate sau închiriere). În cazul în care aceste documente nu pot fi prezentate, refugiații pot furniza o carte de identitate națională eliberată cu cu scriere în alfabet latin (de exemplu pașaportul național) sau un permis de conducere (eliberat și în alfabet latin). Dacă documentele de identitate sunt doar în limba ucraineană, este necesară o traducere autorizată în limba română a acestor documente.

Principalele produse și servicii care pot fi accesate de refugiații ucraineni sunt: tranzacții valutare la casa de schimb valutar a băncilor (EUR/USD), cont curent în lei și card de debit. În funcție de documente și de informațiile transmise, băncile din România pot livra, de asemenea, conturi în euro sau dolari și internet banking, pe baza unei abordări bazate pe riscuri, în conformitate cu legislaţia europeană.

Unele bănci deschid conturi curente în lei gratuit, cu costuri de tranzacționare zero, schimb valutar lei pentru grivne pe cardurile refugiaților, acordă carduri fizice şi acces la o aplicație de internet si la mobile banking şi eliminarea comisioanelor la retragerea numerarului de pe cardurile emise de băncile ucrainene.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.