Ieșirea din acordurile cu CSI este o prostie (Vladimir Voronin)

Moldova trebuie să se orienteze după interesele naționale, hotărârea partidului de guvernământ referitoare la retragerea din acordurile cu CSI și denunțarea convenției Adunării Interparlamentare a CSI este „o prostie”, a declarat la un briefing fostul președinte al republicii, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

După cum relatează RIA – Novosti, pe ordinea de zi a parlamentului a fost introdus proiectul de denunțare a Acordului referitor la cooperarea țărilor CSI în domeniul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor excepționale. Mai mult decât atât, autoritățile intenționează să denunțe Convenția privind Adunarea Interparlamentară a CSI. „Hotărârea privind retragerea din multe acorduri cu țările membre CSI, inclusiv din Adunarea Interparlamentară a CSI, nu este singura prostie comisă de majoritatea parlamentară. Știm pentru cine lucrează ei, de ce fac astfel de lucruri, profitând de situația internațională extrem de serioasă”, a spus Voronin. El a reamintit că pentru Republica Moldova este importantă nu atât partea politică a cooperării în cadrul CSI, cât cea economică și socială.

După cum a arătat fostul președinte, „pentru noi, pentru Republica Moldova, sunt foarte importante aspectele economice și sociale. Ca să nu mai vorbim de faptul că foarte mulți dintre cetățenii noștri lucrează în spațiul CSI – în Federația Rusă, desigur, majoritatea dintre ei, precum și în Kazahstan, în Republica Belarus, în multe alte țări care fac parte din CSI, unde lucrează diaspora moldovenească. Noi trebuie să ne orientăm nu după politică, ci după interesele noastre naționale”.

Voronin a arătat că partidul său se pronunță categoric împotriva încetării participării Republicii Moldova la aceste instituții internaționale „care aduc și acum dividende bune cetățenilor noștri și țării, în întregime”./snicolau/schelaru

www.ria.ru – 7 iulie