Perioadele caniculare vin cu o serie de obligaţii pentru angajatori

Perioadele caniculare vin, ca în fiecare an, cu o serie de obligaţii pentru angajatori, pornind de la asigurarea apei, a duşurilor sau întreruperea colectivă a muncii şi transportul la spital, în cazul celor expuşi la temperaturi extreme. Inspectorii de muncă au început deja verificările şi spun că vor aplica amenzi acolo sunt constatate abateri.

Pentru că temperaturile ridicate cauzează deja probleme şi în judeţul Sălaj autorităţile revin cu avertismente pentru populaţie. Expunerea la soare trebuie evitată la orele amiezii mai ales în cazul vârstnicilor şi muncitorilor care lucrează în câmp deschis şi nu lăsaţi copiii în maşină, pentru prevenirea unei tragedii.

Reporter: Adrian Lungu – Conform legislației în vigoare, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, respectiv reducerea intensității, a ritmului activităților fizice și asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static ori a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei câte 2 până la 4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și chiar a dușurilor.

Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să urmărească depistarea din timp a salariaților care au contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate sau trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă.

De asemenea, angajatorii pot reduce programul de muncă în cazul persoanelor cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Nerespectarea acestor reguli poate fi sancționată cu amendă./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie