La mulți ani, Radu F. Alexandru!

Context

Scriitor, dramaturg, scenarist, eseist, un intelectual cu o vie inteligență, Radu F. Alexandru împlinește la 12 iulie 2023, vârsta de 80 de ani.

Piesele sale umplu sălile și culeg valuri de aplauze pe scenele din București și din țară.

Viața și Opera

Radu F. Alexandru s-a născut pe 12 iulie 1943 la București. A absolvit Facultatea de Matematică (1965) și Facultatea de Filosofie (1974), ambele la Universitatea din Bucuresti și un curs postuniversitar de regie de teatru (1983), la Universitatea Natională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Este, totodată, doctor în comunicare audiovizuală. Societatea îl cunoaște pe Radu F. Alexandru grație ipostazelor sale intelectuale: dramaturg, scenarist, prozator, publicist, dar și ca diplomat, senator, profesor-asociat la UNATC. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN-Club si al altor uniuni de creație. Spectacole de teatru: ”Dilema”, ”Dinu”, ”Saltimbancii”, ”Mansarda”, ”Iubiri”, ”O șansă pentru fiecare”, ”Omul care face minuni”, ”Privind în jur cu ochi fără lumină”, ”Nimic despre Hamlet”, ”Domnul Sisif”, jucate pe scenele teatrelor din București (Național, Bulandra, Teatrul Mic, Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat), dar și din tara.

A debutat în 1971, cu volumul de proză intitulat ”Cu fața spre ceilalți”. Au urmat volume nu mai puțin fascinante.

Volume de teatru: ”Buna zi de mâine” (1981), ”Mlaștina” (1992), ”Nimic despre Hamlet” (1995), ”Poveste despre tatal meu”(2006), ”Tsunami” (2008). Scenarii de film semnate Radu F. Alexandru: ”La capătul liniei” (1981), ”Punct. Și de la capăt” (1986), ”Omul zilei” (1997), ”Damen-Tango” (2004), ”Second Hand” (2005), ”Șarada” (2012). A câștigat numeroase premii și distincții importante pentru dramaturgie, în țară (inclusiv ale Uniunii Scriitorilor din România) și în străinatate.

Este un interlocutor uimitor în interviuri, un apărător neobosit al valorilor culturale, dar și un critic exigent al nonvalorii și mediocrității.

La mulți ani, Radu F. Alexandru!

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

 Calendar Rador

www.cartepedia.ro

http://aarc.ro/cineasti/trivia/radu-f.-alexandru

RADDOR –  12 iulie