Rolling Stones – 61 de ani în lumina reflectoarelor

Context

Membrii The Rolling Stones se autointitulau, la sfârsitul anilor `60, cu o dominație Beatles absolută, drept”cea mai bună trupă rock&roll din lume” Nu erau deloc modești. Dar nici departe de adevăr.

De la aventură la legendă

În 1960, Mick Jagger şi Keith Richards – care se cunoşteau din copilărie, fiind colegi la Şcoala primară din Dartford Maypole County – s-au reîntâlnit prin intermediul lui Dick Taylor, care era coleg la Şcoala de Arte cu Keith Richards.

Mick Jagger studia la School of Economics din Londra şi cânta cu Dick Taylor în trupa ”Little Boy Blue & The Blues Boys”. Celor doi li s-a alăturat Keith Richards, iar în 1961 l-au cooptat pe Brian Jones, care cânta la saxofon şi clarinet. Împreună cu bateristul Tony Chapman, noua trupă a înregistrat un demo şi şi-a luat numele The Rolling Stones, inspirându-se din titlul piesei ‘”Rollina’ Stones Blues”, interpretată de Muddy Waters.

Povestea The Rolling Stones a început în anul 1962, la Londra, pe 12 iulie. Trupa susținea primul său concert în Marquee Club din capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

Numele The Rolling Stones a fost inspirat din titlul piesei ”Rollina’ Stones Blues”, interpretată de Muddy Waters. În 1963, casa de discuri Decca și directorul ei artistic Dick Row, au înregistrat primul lor single. În anul 1964, apare primul album, ”Rolling Stones”, după care trupa face un turneu în SUA și lansează single-ul ”Tell Me (You’re Coming Back)”, care ajunge pe primul loc în topurile americane. Doi ani mai târziu, în 1966, lansează albumul ”Aftermath”. La data de 17 iulie 2007, trupa britanică a susținut un concert la București, pe stadionul ”Lia Manoliu”, pentru care s-au vândut mai mult de 56.000 de bilete. Concertul s-a înscris în turneul european ”A Bigger Bang” care a trecut prin numeroase orașe din întreaga lume.

Sociologii spun că trupa The Rolling Stones nu a influențat doar istoria muzicii, ci și pe cea a societății britanice, pentru că, prin comportamentul nonconformist al membrilor săi, a dat cumva peste cap valorile conservatoare ale societății britanice, deschizând-o spre nou. Regina Elisabeta a II-a l-a înnobilat pe Mick Jagger. Unii comentatori au glumit pe tema impactului pe care această trupă l-a avut asupra istoriei recente și au spus că, probabil, Brexit-ul nu ar fi fost votat dacă The Rolling Stones ar fi rămas trupa preferată a britanicilor.

Trupa l-a pierdut în 2021 pe toboşarul Charlie Watts, care a pierdut lupta cu cancerul la gât, la vârsta de 80 de ani.

Loggo-ul, controversat și îndrăzneț

Logo’ul trupei The Rolling Stones – sexual prin concept a fost controversat, dar a rămas emblemă a trupei rock de mai bine de 60 de ani.  Creionat ca o limbă și buze roșii, numit „tongue and lips”, apoi scurtat la „Hot Lips”, logo-ul a devenit cel mai recunoscut logo din istoria rockului. În 1960 Mick Jagger a căutat studenți  de la London’s Royal College of Art care să creeze logo-uri pentru urmptorul album. Solistului i-a plăcut rezultatul pe care un tânăr de 24 de ani, pe nume John Pasche, l-a livrat, și pe care l-a plătit cu numai 50 de lire.

Jagger i-a cerut tânărului să includă și imaginea zeiței Kali, renumită pentru energia sa infinită. Tânărul John a desenat buzele și limba, care debordeaza energie și voie bună, pornind de la conceptul propus de Jagger, însă marturisește că logo-ul îi amintea, de fapt, de solistul The Rolling Stones.

Debutul logo-ului a avut loc în anul 1971, odată cu lansarea albumului Sticky Fingers. A devenit atât de popular, încât trupa nu a mai renunțat la el de atunci. 

Discografie 

The Rolling Stones No.1

The Rolling Stones No.2

The Rolling Stones Greatest Hits

Out of Our Heads

December’s Children

Big Hits (High Tide and Green Grass)

Aftermath

Got LIVE if you Want it!

Between the Buttons

Flowers

Their Satanic Majesties’ Request

Beggar’s Banquet

Through the Past, Darkly

Let it Bleed

Get Yer Ya-Ya’s Out!

Sticky Fingers

Hot Rocks

Exile On Main Street

More Hot Rocks

Goat’s Head Soup

It’s Only Rock ‘n’ Roll

Metamorphosis

Rolled Gold

Made In THe Shade

Black and Blue

Love You Live

Some Girls

Time Waits For No One

Emotional Rescue

Sucking in the Seventies

Tatoo You

Undercover

Dirty Work

Rewind

Steel Wheels

Flashpoint

Jump Back

Stripped

Rock and Roll Circus

Bridges To Babylon

No Security

A Bigger Band

ROLLING STONES

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie 

Calendar Rador

www.rollingstones.com

www.metalhead.ro

https://www.britannica.com/topic/the-Rolling-Stones

RADOR – 12 iulie