Zeci de fermieri au protestat în faţa Ministerului Agriculturii, nemulțumiți de situația din acvacultură

Câteva zeci de fermieri au protestat în faţa Ministerului Agriculturii, nemulțumiți de situația din acvacultură. Ei spun că domeniul este aproape de faliment. Jumătate din cantitatea de peşte consumată în România provine din import, din cauza situaţiei incerte a proprietăţii terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole.

Protestatarii susțin că finanţările europene nu sunt un sprijin real și cer ca acvacultura să fie considerată activitate zootehnică şi să primească subvenţii.

Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie: Există percepția că acvacultura este similară cu pescuitul, ceea ce nu este adevărat. Mai mult, fondurile europene care au fost alocate prin Fondul european pentru pescuit mai mult ne-au îngropat, pentru că, după câțiva ani de zile, de când am luat pe diverse proiecte, s-au semnalat nereguli sistemice, adică Autoritatea de Management a interpretat cumva eronat regulamentele europene, iar noi trebuie să plătim de fiecare dată greșelile lor.

Există probleme nerezolvate de 14 ani, cu compensațiile pentru pierderile cauzate de cormorani, de vidre, de pelicani și așa mai departe. Statul nu și-a intabulat nici acum terenurile, după 20 de ani de când le administrează./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 iulie