foto: gov.ro

„Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, un nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, dar și domeniul energetic au fost principalele teme abordate astăzi la București de premierii român, Marcel Ciolacu și cel bulgar, Nikolai Denkov. Cu detalii Redactorul RRA Andrei Șerban.
Reporter: Trebuie accelerat proiectul de construcție a unui pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, iar până atunci se poate înfiinţa o linie de feribot pentru a fluidiza traficul între cele două localități. Este una din concluziile întâlnirii dintre premii român Marcel Ciolacu și bulgar Nikolai Denkov. Un subiect central a fost și cel legat de aderarea celor două state la Spațiul Schengen. Marcel Ciolacu a reamintit că cele două țări își concentrează eforturile pentru a gestiona migraţia și pentru a proteja frontierele Uniunii Europene.
Marcel Ciolacu: Suntem în continuare angajați în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migrației și protejarea frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat o dată în plus că este un partener responsabil și de încredere al Uniunii Europene în acest domeniu și un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune.
Reporter: Premierul bulgar Nikolai Denkov crede că procesul de integrare în Spațiul Schengen trebuie să fie finalizat de cele două state împreună și trebuie continuat dialogul experților români și bulgari cu cei din țările care încă mai au anumite rezerve.
Nikolai Denkov: Domnule premier, suntem un unanim de acord că am îndeplinit toate criteriile care au fost puse de Uniunea Europeană și nu este întâmplător că avem o decizie pozitivă a Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Trebuie să finalizăm procesul de aderare împreună.
Reporter: Nikolai Denkov s-a referit și la importanța îmbunătățirii conexiunii energetice dintre cele două state, dar și cu alte țări din Balcani, cum ar fi Grecia și Turcia./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iulie)