Ucraina este pregătită să continue transportul cerealelor prin Marea Neagră în lipsa acordului Rusiei

Autorităţile ucrainene afirmă că Ucraina este pregătită să continue transportul cerealelor prin Marea Neagră, în pofida faptului că Rusia a anunţat că se retrage dintr-o iniţiativă de export susţinută de Turcia şi de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Kiev a declarat că navele ucrainene sunt gata să se deplaseze fără aprobarea Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acordul ce permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră s-a încheiat, însă a precizat că acesta ar putea fi reînnoit în viitor. „Iniţiativa privind transportul cerealelor la Marea Neagră a încetat să mai fie valabilă începând de astăzi. Aşa cum a spus Vladimir Putin anterior, aceasta ia sfârşit la 17 iulie. Din nefericire, partea din acest acord la Marea Neagră ce se referă la Rusia nu a fost implementată până acum. Aşadar, acesta este, practic, reziliat de astăzi. Imediat ce partea din acord referitoare la Rusia va fi implementată, partea rusă se va conforma imediat”, a spus Peskov./mbrotacel/schelaru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 17 iulie