Timpi mari de aşteptare la punctele de intrare în Grecia

Sunt timpi mari de aşteptare la punctele de intrare în Grecia, atât dinspre Bulgaria, cât şi dinspre Macedonia de Nord.

Corespondenta RRA la Atena, Michaela Lambrinidou, ne vorbeşte şi despre situaţia incendiilor şi ne oferă şi un sfat: să nu plecăm spre Grecia în zilele de weekend.

Reporter: Cozi kilometrice de mașini pe mai multe coloane se formează la punctele de trecere la frontierele Greciei cu Macedonia de Nord, la Bogorodica-Evzoni și Bulgaria Kulata, la Promachonas. Întârzierea se datorează controalelor făcute la turiștii veniți din țările non-europene, precum cei din Moldova sau din Ucraina, deși autoritățile elene au anunțat că au procedat la separarea fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene, iar procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfășurate simultan pe cinci fluxuri.

Cele mai lungi timpuri de așteptare sunt, însă, în zilele de weekend și de aceea se recomandă turiștilor români să opteze pentru plecarea din țară în celelalte zile ale săptămânii, pentru evitarea cozilor la frontierele Greciei. Reamintim că intrarea și ieșirea de pe teritoriul Greciei se mai poate face pe la Nymphea, în apropiere de orașul Komotini, dar și pentru cei veniți prin Macedonia de Nord, pe la Evzoni, la Kilkis. Dar ultimele două puncte de frontieră menționate pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

Ieri, în insula Thassos, frecventă de mulți români în timpul verii, a izbucnit un incendiu de pădure, departe, însă, de zonele rezidențiale, incendiu care a fost repede pus sub control, dar pompierii sunt în stare de vigilență. Incendiile din insulele Kefalonia și Chios au fost controlate și numai focare mai mici sunt active la această oră.

Temperaturile maxime vor atinge 35 sau 37 de grade, în funcție de regiune, vântul va sufla moderat, iar riscul de incendiu se află la gradul trei pe o scară de unu la cinci în Attica, la Salonic, în Halkidiki, în Grecia centrală și în Creta./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 august