Avertisment de la Kiev privind încercarea Rusiei de a destabiliza Ucraina din interior

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, a avertizat că Federaţia Rusă, pierzând pe front, încearcă să destabilizeze situația din interiorul Ucrainei, folosind toate resursele posibile, inclusiv instituțiile religioase.

Danilov a subliniat, într-o declaraţie făcută vineri seară, că biserica a fost folosită în mod activ de inamic în ultimele două săptămâni.

„Se desfășoară campanii uriașe de discreditare, se desfășoară operațiuni speciale în spațiul informațional nu numai pe teritoriul țării noastre, ci și în Occident. Din păcate, instituțiile religioase aflate în subordinea Federației Ruse iau parte la aşa ceva” – a remarcat oficialul, fără a preciza la ce anume se referă.

Danilov și-a exprimat regretul că Rada Supremă a Ucrainei nu a adoptat o lege privind activitatea pe teritoriul ucrainean a Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei. „Este regretabil că deputații Radei Supreme încă nu adoptă legi care să pună capăt acestei probleme. Acest lucru trebuie rezolvat, pentru că, dacă lăsăm această problemă nerezolvată, rămâne doar o chestiune de timp până când îşi vor activa oamenii – pe cineva într-un format deschis și pe altcineva într-un format închis – pentru a-și atinge scopul” – a mai declarat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Naţională al Ucrainei.

Oleksi Danilov a precizat că este vorba despre conformitatea activităților bisericii subordonate Moscovei cu Constituția Ucrainei. „Noi spunem aşa: dacă aveți centrul de înregistrare în Moscova, rețineți că acest lucru nu este acceptabil într-un moment în care suntem în război cu Rusia” – a subliniat oficialul ucrainean./sdan/gpodea

KORESPONDENT – 5 august