Guvernul ar urma să facă publice modificările fiscale din cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență care ar trebui să aducă mai multe venituri la bugetul de stat

Guvernul ar urma să facă publice, săptămâna viitoare, modificările fiscale din cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență care ar trebui să aducă mai multe venituri la bugetul de stat.

Cele două partide aflate la guvernare nu au ajuns însă la un acord pe această temă, iar miercuri sunt programate noi discuții în coaliție, pe fondul nemulțumirilor și criticilor venite din partea oamenilor de afaceri – relatează Cătălin Purcaru.

Reporter: Oficial nu au fost anunțate ce măsuri sunt luate în discuție, însă, potrivit informațiilor lansate în spațiul public pe surse, ar putea fi păstrată scutirea de impozit doar pentru programatorii care realizează venituri lunare de până la 10.000 de lei brut și ar putea fi introdus un impozit de trei procente pentru microîntreprinderile care au venituri de peste 300.000 lei.

Reprezentanții industriei IT și cei ai mediului de afaceri au transmis că impunerea unor astfel de măsuri într-un termen atât de scurt și la mijlocul anului fiscal riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei. Ei pledează pentru dialog, pentru a pune bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil.

Sunt și alte măsuri vehiculate care nu au fost lămurite în coaliția de guvernare, cum ar fi: taxa de 1% pentru imobilele cu valoare de peste 500.000 euro și pe cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, creșterea accizelor pentru tutun și alcool, majorarea TVA de la 9% la 19% pentru industria HoReCa, precum și supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 august