Premierul nipon, Fumio Kishida, a vorbit la ceremonia în memoria victimelor primului atac atomic din istorie

Premierul nipon, Fumio Kishida, a declarat astăzi la Hiroshima că drumul spre dezarmare nucleară devine tot mai greu în contextul amenințării Rusiei că ar putea recurge la astfel de arme în războiul său împotriva Ucrainei.

Cei 50.000 de participanți la ceremonia în aer liber, inclusiv supraviețuitori în vârstă, au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor primului atac atomic din istorie, de acum 78 de ani. Cu detalii, Octavian Begu.

Reporter: Japonia își va continua eforturile pentru o lume fără arme nucleare, a afirmat Kishida, a cărui familie este din Hiroshima, în timp ce primarul orașului a calificat drept o nebunie noțiunea de descurajare nucleară folosită de liderii G7.

Aceştia au emis o declarație în care își exprimă angajamentul legat de dezarmare, dar afirmă că, atât timp cât armele nucleare există, acestea ar trebui să servească la descurajarea agresiunii și la prevenirea războiului.

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat cauza dezarmării nucleare în mesajul său. Bomba aruncată asupra Hiroshimei la 6 august 1945, supranumită Little Boy, a ucis pe loc mii de oameni și în jur de 140.000 până la sfârșitul anului. Alți aproape 80.000 de oameni au murit după detonarea altei bombe la Nagasaki, trei zile mai târziu, iar predarea Japonei, pe 15 august, a însemnat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial./gpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 august