Revista presei internaționale, 21 august 2023

În contextul războiului din Ucraina, Țările de Jos și Danemarca au convenit să transfere avioane F-16 Kievului, decizie salutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „istorică”, scrie presa internațională. Cu ocazia vizitei președintelui Zelenski la o bază aeriană din Danemarca, premierul danez Mette Frederiksen a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei 19 avioane F-16, șase dintre acestea înainte de finele acestui an, încă opt în cursul anului 2024 și ultimele cinci în 2025, notează ABC News și Le Monde. Aflat înainte la baza aeriană Eindhoven din Țările de Jos, unde a purtat discuții cu premierul olandez Mark Rutte, Volodimir Zelenski a obținut și din partea acestuia un angajament privind furnizarea de avioane de luptă F-16, informează El Mundo și precizează că Țările de Jos și Danemarca au confirmat anterior că au primit aprobarea SUA de a oferi Kievului aparate F-16 din arsenalele lor. Termenul furnizării depinde de cât de repede vor fi pregătite echipajele ucrainene pentru a pilota puternicele avioane de producție americană, i-a spus premierul Rutte președintelui Zelenski, citează Military Times. Zelenski a efectuat o vizită și în Suedia, unde a spus că piloții ucraineni au început zboruri de testare pe avioanele de luptă suedeze Gripen, reține Kyiv Independent. Între timp, într-un context de tensini exacerbate cu ţările vecine, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a avertizat, într-un interviu acordat agenţiei naționale de presă Belta, că țara sa nu se va implica în războiul din Ucraina, cu condiţia ca forţele președintelui Volodimir Zelenski să nu treacă graniţa, și a avertizat că orice agresiune ar atrage un răspus imediat, inclusiv cu arme nucleare.
În SUA, președintele Joe Biden i-a primit la reședința sa de la Camp David, la finele săptămânii trecute, pe premierul nipon Fumio Kishida și pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-o încercare de a cimenta o nouă alianță trilaterală, pentru a stabili acorduri de securitate, în fața unei Chine din ce în ce mai autoritare, scrie The New York Times. Cei trei lideri au anunțat aprofundarea cooperării militare și economice și au emis cea mai puternică condamnare comună de până acum a „comportamentului periculos și agresiv” al Chinei în Marea Chinei de Sud, reține Reuters. În plus, liderii au reafirmat angajamentul de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și de a contracara constrângerea economică, adaugă Voice of America. Odată cu summit-ul de la Camp David, se deschide „un nou capitol” în relațiile dintre Statele Unite și cele două puteri asiatice, Coreea de Sud și Japonia, subliniază Rai News și precizează că SUA, Japonia și Coreea de Sud vor organiza o astfel de întâlnire a liderilor în fiecare an și vor stabili un program de exerciții militare comune, pe mai mulți ani. Triada SUA-Japonia-Coreea de Sud irită Beijingul, care vorbește despre o încercare „nepopulară”, care riscă „să conducă la ciocniri pe teren și la blocade militare în Asia-Pacific”, notează Il Fatto Quotidiano.
În plus, China a lansat manevre militare în jurul Taiwanului, ca un „avertisment sever”, potrivit Xinhua, după ce a protestat față de escala în Statele Unite a vicepreşedintelui insulei, William Lai, favorit al alegerilor prezidenţiale taiwaneze de anul viitor, menționează Financial Times. Aceste manevre testează capacitatea navelor şi avioanelor chineze „de a prelua controlul spaţiilor aeriene şi maritime” şi de a lupta „în condiţii reale”, explică La Libre Belgique. Taiwanul a declarat că a detectat 42 de incursiuni de avioane chineze în zona de apărare aeriană de când China a anunţat lansarea exerciţiilor militare și a condamnat ferm manevrele militare ale Beijingului, adaugă ziarul belgian.
Între timp, presupuşi hackeri nord-coreeni au încercat un atac contra personalului sud-coreean care lucrează la viitoarele manevre militare comune între Coreea de Sud şi Statele Unite, a anunţat poliţia sud-coreeană, citată de France24. Coreea de Sud şi Statele Unite urmează să lanseze, luni, Ulchi Freedom Shield, exerciţii militare comune, care trebuie să dureze până pe 31 august, în faţa ameninţării tot mai mari reprezetate de Coreea de Nord, detaliază France24. Grupul de hackeri, care pare să fie activ din 2012, vizează persoane și organizații din Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite și se concentrează pe probleme de politică externă și securitate națională legate de Peninsula Coreeană, politica nucleară și sancțiunile internaționale, menționează Tribune de Geneve.
La Johannesburg, în Africa de Sud, se va desfășura, între 22 și 24 august, Summit-ul BRICS, bloc format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, care va reuni și zeci de lideri din alte țări, în cadrul unui forum pentru invitați, printre care Cuba și Iranul, care candidează la intrarea în grup, notează presa internațională. Singurul lider absent va fi președintele rus Vladimir Putin, care va fi reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov, precizează Folha Online. Sud-africanii au o tradiție de a profita de președinția prin rotaţie a blocului pentru a transmite semnale națiunilor din Africa, dar lansarea de invitații candidaților la aderarea la club face parte din strategia Pretoriei de a exercita presiuni asupra altor membri ai BRICS în favoarea extinderii forumului. Principalul susținător al acestei mișcări este China, iar evaluarea analiștilor este aceea că Beijingul doreşte să folosească blocul extins pentru a se opune Statelor Unite și G-7, analizează Folha Online. Summit-ul BRICS ar putea fi o oportunitate de a gândi o ordine mondială alternativă la cea a Statelor Unite, cu condiția ca statele membre ale blocului să fie de acord asupra unei definiții comune a multilateralismului, opinează Courrier International și amintește că numai cei cinci membri ai blocului reprezintă peste 42% din populația lumii, 23% din produsul intern brut al lumii și 18% din comerțul internațional. Între țările interesate să intre în BRICS sunt Algeria, Argentina, Bangladesh, Bahrain, Belarus, Bolivia, Cuba, Egipt, Etiopia, Honduras, Indonezia, Iran, Kazahstan, Kuweit, Maroc, Nigeria, Arabia Saudită, Senegal, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Vietnam, completează ziarul sud-african Daily Maverick.

Cristina Zaharia, RADOR