Reuniunea diplomaţiei române, la Bucureşti

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai – La Bucureşti se desfăşoară, marţi şi miercuri, reuniunea anuală a diplomaţiei române, gestionarea provocărilor din spaţiul Mării Negre şi maximizarea oportunităţilor, fiind principala temă abordată de corpul diplomatic. La eveniment participă şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai grupurilor de reflecţie, dar şi ai organizaţiilor non-guvernamentale. Oana Bâlă are mai multe informaţii.
Reporter: România a dovedit că este un partener de încredere în regiune, a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în deschiderea reuniunii. El a amintit că România a jucat un rol esențial în facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, asigurând tranzitul prin intermediul coridoarelor de solidaritate constituite la nivelul Uniunii Europene și prin intermediul inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră:
Nicolae Ciucă: În acest moment, dată fiind încetarea acordului prin decizia unilaterală a Federației Ruse de a se retrage din inițiativă, consider că importanța acțiunii României în cadrul coridoarelor de securitate este cu atât mai mare, fiind important să identificăm la nivel național cele mai bune soluții pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene.
Reporter: La rândul său, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a spus că reuniunea diplomației române reprezintă o ocazie de reactualizare a priorităților într-un context dominat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o amenințare fără precedent la adresa păcii, securității și a ordinii internaționale bazate pe reguli./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 august)