Revista presei internaționale – 31 august

Ucraina lansează cel mai amplu atac cu drone asupra teritoriului rusesc de la începutul războiului, notează Associated Press. „Ucraina a trimis valuri de drone adânc în vestul Rusiei pe parcursul a mai mult de patru ore de atacuri nocturne care au lovit obiective militare, au declarat responsabili ruși. Dronele au lovit un aeroport din apropierea graniței Rusiei cu Estonia și Letonia, provocând un incendiu uriaș și distrugând patru avioane de transport militare Il-76, a informat agenția de știri de stat rusă Tass, citând oficiali ai serviciilor de urgență. Cu cel puțin șase regiuni au fost vizate, în cel mai extins atac cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în urmă cu 18 luni. Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Ucraina de incursiuni transfrontaliere în regiunea Belgorod din Rusia și de lansare de drone spre Moscova. Atacurile aeriene asupra Rusiei s-au înmulțit în ultima perioadă, în timp ce Ucraina își desfășoară contraofensiva. Kievul atacă din ce în ce mai des resursele militare ale Rusiei din spatele liniilor frontului în estul și sudul Ucrainei”.
Tot miercuri, oficiali instalați de Rusia în Crimeea au raportat că au respins un atac ucrainean cu drone care viza portul din Sevastopol. Atacurile anterioare cu drone au lovit depozitele de combustibil și aerodromurile din Crimeea sau zonele ocupate de Rusia din Ucraina, amintește Associated Press. Au fost raportate, de asemenea, explozii în orașul Odesa din sudul Ucrainei și la Kiev. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus peste noapte 28 de rachete de croazieră și 15 din cele 16 drone Shahed care au vizat Kievul și mai multe regiuni din întreaga țară, au anunțat forțele aeriene în actualizarea zilnică.
Eliberarea localităţii strategice Robotine din regiunea Zaporijjia a fost posibilă datorită unui grup de 31 de luptători ucraineni care au traversat, timp de 18 ore, kilometri de câmpuri minate, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de agenția RBC. „Chiar acum, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să avanseze în cadrul contraofensivei. Este foarte greu. Numărul de câmpuri minate și de fortificații este fără precedent. Dronele, elicopterele și avioanele rusești domină spaţiul aerian. Dar noi reușim treptat” – a remarcat Kuleba, într-un discurs susţinut la conferința ambasadorilor francezi. Ministrul a amintit că, în urmă cu câteva zile, soldații ucraineni au spart apărarea rusă pe unul dintre cele mai dificile sectoare ale frontului și au eliberat Robotine, o așezare importantă din punct de vedere strategic. Potrivit unor experți militari citați de Unian, Robotine era principalul obstacol în drumul forțelor ucrainene către a doua linie de apărare a invadatorilor ruşi. “Localitatea era una dintre zonele fortificate vitale ale rușilor pe segmentul dintre Orihiv (controlat de ucraineni) și Tokmak (ocupat de ruşi), care a fost transformat într-o fortăreață pe drumul către un alt nod important – Melitopol”.
“De la Kremlin lucrurile nu se văd chiar atât de rău”, titrează The Wall Street Journal, comentând că „Putin are probleme în Ucraina, dar progresează în privința Orientului Mijlociu, Africii și Chinei. Contraofensiva Ucrainei a avansat recent, rezervele de valută ale Rusiei se micșorează, iar fiascoul Prigojin a scos la lumină fisurile din structura de putere a Kremlinului. Dar, chiar și așa, priveliștea de la Kremlin nu e chiar atât de mohorâtă pe cât și-ar dori adversarii lui Putin. Puciul din Niger evidențiază succesul masiv avut de Grupul Wagner în privința perturbării pozițiilor occidentale pe tot cuprinsul Africii. Putin a marcat puncte și în Orientul Mijlociu. Mulțumită ajutorului rusesc, Bashar al-Assad poate acum să râdă de amenințările americane din Siria. Aliați tradiționali ai SUA continuă să-și intensifice cooperarea cu Rusia. Emiratele Arabe Unite au sfidat presiunea Americii și și-au aprofundat relațiile comerciale cu Moscova”. În același timp – observă The Wall Street Journal – „relația Chinei cu Rusia, în ciuda speranțelor occidentale cum că Xi Jinping se va spăla pe mâini de un aliat ieșit pe arătură, rămâne solidă. China cumpără tot petrolul și gazul rusesc pe care poate pune mâna și îl aprovizionează pe Putin cu cantități semnificative de echipamente cu dublă folosință care ajută Kremlinul să-și mențină în mișcare atât economia cât și campania militară. Dar cel mai mare avantaj al lui Putin rămâne, ca întotdeauna, incoerența Occidentului contemporan. Adversarii lui occidentali își proclamă angajamentul nepieritor pentru o ordine internațională bazată pe reguli care interzic cuceririle teritoriale, dar în privat presează Ucraina să accepte că a pierdut Crimeea și Donbas. Din perspectiva lui Putin, această combinație de retorică agresivă și politici prudente e cea mai bună abordare pe care ar fi putut s-o aibă SUA”.
Înalți diplomați turci și ruși se vor întâlni la Moscova, anunță publicația Sabah. Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, va efectua o vizită de două zile la Moscova începând cu 31 august pentru a purta discuții cu omologul său, Serghei Lavrov, privind reluarea acordului privind cerealele, precum și chestiuni bilaterale și evoluții regionale. Vizita a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o conferință de presă organizată pe 30 august la Moscova. Potrivit Tass, ea a informat că discuțiile vor acoperi agenda internațională, în special evoluțiile din Ucraina, Siria și Libia. Cei doi miniștri vor vorbi și despre cooperarea energetică și despre conținutul viitoarei întâlniri dintre președintele Recep Tayyip Erdoğan și președintele rus Vladimir Putin. Un punct important pe agenda celor doi miniștri va fi reluarea inițiativei pentru cereale, care a fost suspendată de Rusia pe 17 iulie. Ziarul turc Hürriyet amintește că Ankara a căutat modalități de reluare a inițiativei cerealiere, iar ministrul Fidan a purtat discuții la Kiev cu oficiali ucraineni, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski, în acest scop. “Deși Ucraina și alte țări încearcă să identifice rute alternative pentru transportul grâului ucrainean, Ankara spune că inițiativa trebuie să includă Rusia pentru siguranța și eficiența exportului de produse cerealiere pe piețele mondiale. După călătoria lui Fidan la Moscova, președintele Recep Tayyip Erdoğan ar urma să facă o vizită la Soci pentru a-l întâlni pe Putin. Probabil că vizita va avea loc săptămâna viitoare, înainte ca Erdoğan să participe la summit-ului G20 din India, pe 9 și 10 septembrie”, mai notează Hürriyet. (Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)/fmatei/ilapadat

Florin Matei