EU REPORTER: Explozii în România: victime cu arsuri sosesc în spitalele europene pentru tratament de urgență

EU REPORTER (Belgia), 30 august 2023 – În urma exploziilor mortale de sâmbătă (26 august) de la o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia, lângă București, România a solicitat asistență UE pentru tratarea victimelor cu arsuri grave. În total, nouă țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia) s-au oferit să primească pacienți prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Pacienții au ajuns deja în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia.
„Exploziile tragice din România au afectat zeci de persoane, inclusiv pompieri, care au nevoie de îngrijiri medicale urgente. Gândurile mele se îndreaptă către victime, familiile și colegii lor, în acest moment. Țările europene au reacționat imediat cu oferte de a trata victimele în spitalele lor. Deja 12 pacienți transferați prin Mecanismul de protecție civilă al UE primesc îngrijiri de urgență în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia. Mulțumesc tuturor țărilor pentru că și-au extins solidaritatea față de România, în acest moment greu, când este cea mai mare nevoie de ajutor. Scopul nostru acum este să salvăm vieți”, a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Centrul de Coordonare a Răspunsurilor la Urgență al UE este în contact permanent cu România și autoritățile instituțiilor europene pentru a mobiliza orice asistență suplimentară, după caz.
https://www.eureporter.co/world/romania/2023/08/30/romanian-explosions-burn-victims-arriving-in-european-hospitals-for-emergency-treatmen  /czaharia