Festivalul Internaţional „Euroiudaica” se celebrează la Oradea

Realizator: Mira Gomboş – Oradea celebrează de duminică cultura şi tradiţiile evreieşti în cadrul Festivalului Internaţional „Euroiudaica”. Pe parcursul a şapte zile, evenimentul oferă o bogată agendă culturală, de la teatru, dans, muzică, prezentări şi lansări de carte, la conferinţe şi expoziţii cu invitaţi din ţară şi din străinătate. Mai multe aflăm din relatarea corespondentului RRA Stelian Radu Cacuci:
Reporter: Celor interesați de moștenirea arhitecturală pe care evreii au lăsat-o orașului Oradea le sunt recomandate două tururi ghidate, cu participare gratuită, susținute de arhitectul orădean Cristian Pușcaș, ambele cu punct de plecare Sinagoga de Viznitz:
Cristian Puşcaş: Patrimoniul arhitectural lăsat de comunitatea evreilor de acum mai bine de un secol este impresionant, indiferent dacă vorbim de arhitecți sau de comanditari provenind din această comunitate. Tururile ghidate pe care voi avea onoarea și plăcerea de a le conduce prin centrul istoric al municipiului Oradea vizează în primul rând arhitectura sinagogală, în speță cele șapte sinagogi care încă mai există în Oradea. Bineînțeles, nu voi putea lăsa deoparte Sinagoga Mare Ortodoxă, Sinagoga Mică Ortodoxă, Templul Neolog Sion și, bineînțeles, una dintre cele mai interesante sinagogi pe care orașul Oradea încă le are, este vorba despre sinagoga privată a familiei Ullmann din palatul cu același nume.
Reporter: Festivalul „Euroiudaica” de la Oradea este organizat de Federația Comunităților Evreieşti din România și Departamentul pentru Relații Interetnice din Guvernul României cu sprijinul autorităților locale și județene./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 septembrie)