Stilul Steampunk – „viitorul din trecut”

(Photo by Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

 

Predominant inspirat din epoca Victoriană, stilul Steampunk s-a extins de la literatură la modă, design interior și chiar și jocuri video. Universul Steampunk se află la limita dintre real și fantastic, urmărind să denatureze istoria prin elemente retro-futuriste. Imaginat într-un prezent în care mașinăriile cu abur sunt principalele tehnologii ale societății, stilul Steampunk poate fi asimilat cu ușurință, dar mai ales cu originalitate, în amenajarea oricărei locuințe. Acest stil a luat naștere la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea, câștigându-și popularitatea printr-o compilație de genuri literare, cum ar fi science-fiction, fantasy, istoria alternativă și altele asemănătoare. Inițial, Steampunk a fost un gen literar, dar treptat și-a extins influența în mai multe domenii, în prezent existând caracteristici distincte ale culturii Steampunk, de la modă la design interior, toate având un ascendent comun – pasiunea pentru designul din epoca Victoriană.

 

Potrivit definiției din dicționarul Merriam-Webster, Steampunk este un stil ce are ca elemente de bază science-fiction-ul, fantasy-ul și ficțiunea speculativă. Practic, stilul cuprinde îmbinarea perfectă între stilul victorian și elemente fantasy pline de imaginație. „Cred că fanteziile victoriene vor fi următorul mare lucru, atât timp cât putem găsi un termen colectiv potrivit pentru autori precum Tim Powers, James Blaylock, și, cu bunăvoința dvs., și eu”. Așa a scris autorul de science-fiction K.W. Jeter, creditat cu inventarea termenului steampunk în 1987 pentru a descrie un val de romane fantastice plasate în epoca victoriană, care celebrează tehnologia epocii, dintre care o mare parte era alimentată cu abur. Atât în ​​nume, cât și în subiect, steampunk este o antiteză a cyberpunk, un gen adesea remarcat pentru că prezintă setări computerizate, futuriste sau nepământene. Popularitatea steampunk-ului s-a transmis de atunci la filme, la modă și chiar la lucruri precum decorul interior. Esența steampunk-ului este un omagiu adus modei vintage cu o răsucire modernă și obraznică”. Dacă la început susținătorii stilului l-au transpus în opere de artă și romane science-fiction având mai ales subiecte de tipul istoriei alternative, începând cu anii 2000 vedem influențe ale stilului steampunk și în design interior și decorațiuni. Deși un stil destul de contestat, steampunk ne transpune într-o lume a fanteziei, unde frumusețea obiectelor nu este subminată de aplicabilitate sau de modul de utilizare. Transformați-vă casa într-un spatiu de poveste…ruptă din viitor, amenajând-o în stilul steampunk.

 

Origini

Steampunk – cuvânt compus provenit din termenii englezești ”steam” – abur și ”punk” – aici, cu sensul de deșeuri, gunoi – reprezintă un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, ale cărui lucrări modelează o lume imaginară și utilizarea mașinilor cu abur. Însă, nici oamenii de știință înșiși nu au un răspuns foarte clar în ceea ce privește originea termenului. Unii cred că este o aluzie la straturile inferioare ale societății, alții la materialele de bază din care sunt făcute „uneltele” steampunk: piese de schimb din metal, deșeuri de mașini. Alții asociază termenul cu un protest împotriva dominației urbanizării, a procesului tehnologic și a banalității. În goana după un progres imaginar, oamenii uită de sinceritate, de relațiile umane normale, de individualitatea lor și de prezent. Stilistic vorbind, subgenul este plasat într-o epocă dominată de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells, Mark Twain, Mary Shelley și Jules Verne, autori ce tratează aceste subiecte prin acordarea unei atenții deosebite detaliilor de rutină zilnică, fiziologică. În general, ambianța steampunk este de natură cinică, pesimistă, dystopică (antiutopică). Deși multe lucrări datând din anii ’60 – ’70 ai secolului trecut sunt atribuite acestui subgen, termenul în sine se pare că a fost formulat pentru prima dată într-o scrisoare din aprile 1987 a scriitorului american de literatură SF, K. W. Jeter (n. 1950), adresată revistei ”Locus”, prin care încerca să definească un termen general de clasificare a unor lucrări literare proprii, precum ”Morlock Night” (1979) sau ”Infernal Devices” (1987). Cea mai importantă caracteristică a acestor opere era preocuparea pentru secolul al XIX-lea, așa-zisa perioadă Victoriană sau a Aburilor. În același timp termenul de ”steampunk” a apărut și ca o replică la cel de ”cyberpunk”, întrucât eroii din povestirile steampunk se foloseau cu precădere de tehnologia forței aburilor și mai puțin de cea cibernetică. În evoluția sa, Steampunk a oscilat între ”o viziune dystopică cu accente de teme noir sau de pulp fiction și o viziune ce apela la sensibilitatea lumii științifice a invențiilor din perioada Victoriană”.

 

Elemente caracterisitice

Cu toate că acest stil brut și elegant nu este pentru oricine, acesta reprezintă, totuși, o temă de design interior extrem de ofertantă și inedită. Nu este pentru oricine întrucât există o serie de elemente pe care unii dintre noi le pot cataloga cel puțin drept bizare sau „teribiliste”. Dacă vă declarați fan al stilurilor moderne de decorațiuni interioare, dar nici nu vreți să renunțați la aerul tipic londonez, atunci stilul Steampunk este pentru dvs. În ceea ce privește decorațiunile pentru casă, stilul steampunk abundă în asocieri între metale, sticlă și mai ales, piele. Deosebit de apreciat de designerii de interior, stilul steampunk devine din ce în ce mai popular pe măsură ce nevoia generațiilor actuale tinde atât înspre explicarea trecutului, cât și pentru desprinderea de acesta. Contrar așteptărilor, deși stilul este unul industrial, aceste amenajări nu sunt deloc reci, fiind adesea catalogate mai degrabă ca fiind încărcate și poate sufocante câteodată.

 

În cadrul unei amenajări steampunk vă veți folosi de obiecte care sunt replici sau imagini grafice de dirijabile și baloane, busole, ochelari vintage de aviator, manete, mecanisme de ceas, replici de motoare cu abur, colecții de machete de locomotive cu aburi, de ceasuri de buzunar, mașini de scris, hărți vechi de navigație și vasele pe care le deserveau etc, dar și de elemente moderne redesenate în această manieră, cum ar fi laptopurile. În loc de mânere pentru dulapuri veți avea valve sau pistoane, plafonierele pot lua forma unui zeppelin, iar mecanismul de aprindere al luminii poate fi un angrenaj complex de manete și pistoane. Elementele de bază și cele folosite ca accente și repere au aceeași inspirație având un ascendent comun, pasiunea pentru designul din epoca Victoriană, de exemplu pălăriile, textilele alese, schițele și fotografiile vechi pe post de decorațiuni, birourile cu compartimente secrete. Materialele folosite sunt în mod evident cuprul, alama, bronzul și fierul, iar ca textile, catifeaua și dantela grea. De asemenea, sticla, piatra, metalul și lemnul sunt elementele care vă vor ajuta să decorați realist interiorul în acest stil. Interioarele în stil steampunk nu sunt bogate în culori, ci mai degrabă în tonuri de maro, roșu rugină, bronz sau culoarea lemnului masiv. Mobilierul tapițat și textilele pot avea nuanțe întunecate de verde, roșu, albastru și galben.

 

Finisaje

Ceea ce ar trebui înțeles de la bun început este că prin stilul steampunk, locuința se transformă într-o mașinărie. Cu aproape toate mecanismele la vedere, acest stil depășește limitele tradiționalului și ale prezentului pe care le cunoaștem. Principalele elemente ale stilului Steampunk sunt pereții de cărămidă și mobila recondiționată. Cărămida oferă senzația unei teme industriale specifice Steampunk-ului, în special cu trimitere la revoluția industrială din Marea Britanie, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale secolului al XIX-lea. Decorarea spațiului cu intenția de a părea nefinisat, lăsând la vedere atât cărămizi, cât și țevi și conducte, poate fi un pas prea curajos pentru cei care nu sunt pregătiți să își asume astfel de riscuri, dar, cu siguranță designul finalizat va fi unic. Dacă spațiul nu permite existența acestor elemente, se poate apela cu ușurință la un tapet potrivit, care să imite în detaliu imaginea cărămizilor. Dacă vreți să aveți parte de un raft deosebit în stilul steampunk, alegeți să construiți un raft din țevi. Puteți utiliza țevi pentru decorat pe care le găsiți în magazinele de specialitate. Alegeți țevi mai groase sau mai subțiri cu aspect ruginit sau proaspăt lăcuit. Complet dedicat stilului Industrial, curentul Steampunk pune accentul pe progres în forma lui brută și intelectuală.

 

Mobilier

Mobila recondiționată, în special cea second-hand, incredibil de valoroasă, are un rol important în întregirea designului în stil steampunk. Din acest stil de amenajare sunt nelipsite valizele folosite ca obiecte decorative sau mobilier și lemnul vechi atent recondiționat care îndeplinește noi scopuri. În principiu, stilul steampunk funcționează cel mai bine atunci când obiectele folosite au o istorie vastă în spate, târgurile de vechituri și podurile bunicilor fiind cele mai ofertante în acest sens. Tot mai mulți designeri și producători își unesc puterile pentru a încorpora stilul steampunk în materiale noi, însă rămân fideli elementelor retro specifice genului. Scaunele și canapelele din piele se potrivesc cu piesele de mobilier victorian, în timp ce biblioteca sau un dulap metalic adaugă un aer estetic industrial al stilului steampunk. Pentru amenajarea unui spațiu în acest stil unii designeri chiar se supraspecializează în acest domeniu, dorind ca fiecare detaliu să facă diferența. Folosiți mult metal ruginit, lemn refolosit, detalii de mașini și utilaje, țevi și mecanisme de ceasuri care ajută la asocierea obiectelor cu acest stil.

Accesorii și decorațiuni

În ceea ce privește decorațiunile, stilul steampunk abundă în asocieri total neașteptate între diferite metale, sticlă și mai ales, piele. Tocmai datorită designului îndrăzneț și al aspectului aspru, nefinisat, chiar primitiv, steampunk reprezintă un stil nemuritor potrivit în special micilor genii sau celor care își imaginează lumea altfel decât majoritatea oamenilor. Mai mult de-atât, stilul steampunk este perfect adaptat pasionaților de hand-made sau home-made, întrucât personalizarea celor mai banale și simple decorațiuni sau accesorii este o îndeletnicire imperios necesară pentru finalizarea amenajării.  Accesorizați interiorul steampunk cu hărți vechi, folosite ca picturi murale cu aspect retro. Stilul steampunk pune accent pe progresul științific și implicit tehnologic. Marcând călătorii în timp ale personajelor create de Wells și călătorii de-a lungul și de-a latul Pământului ale personajelor lui Jules Verne, hărțile sugerează extinderea în timp și spațiu. Alegeți o hartă supradimensionată și folosiți lacuri speciale pentru a-i da un aspect decolorat de vreme. Puteți utiliza hărțile de perete și ca tapet pentru dormitor, sufragerie sau chiar tavanul oricărei camere. Lămpile și gadget-urile industriale pot întregi amenajarea interioară, motivele steampunk incluzând, de asemenea, piese de mașini și locomotive, roți zimțate și lanțuri. Nu contează prea mult de unde vă procurați aceste obiecte – online, din magazine sau meșterite personal -, atâta timp cât veți avea în vedere faptul că acest stil este deschis la curajul de a experimenta combinația de materiale și finisaje. Dacă doriți să puneți accentul pe detalii, decupați piele ecologică și înveliți cutii vechi de bijuterii. Folosiți o cataramă care nu vă mai trebuie și legați cutiile. La fel de bine, puteți asocia pielea cu alte culori neutre și ”șterse”, bejul, griul, roșcatul decolorat fiind culori perfecte pentru pereți sau porțiuni din pereții casei dvs.

Un alt element specific stilului steampunk este ceasul. Derivate din epoca Victoriană, ceasurile mari cu cifre romane se potrivesc peretelui central din sufragerie. Pentru un efect extrem de interesant, alăturați cinci – șase ceasuri de mărimi diferite pe același perete. Alegeți culori arămii sau argintii care să trimită cu gândul la epoca futuristă plină de inovații tehnologice. Dacă încă țineți ascunsă mașina de scris de acum 50 de ani, e timpul să o scoateți la lumină. Același lucru poate fi aplicat și barometrului, lupei, binoclului sau ceasului bunicului. Stilul steampunk include cu brio afișarea obiectelor de antichitate, amintind de îmbinarea trecut-viitor. Fie că doriți să alcătuiți o masă a exploratorului sau un birou al cercetătorului, așezați cu încredere penița și călimara, alături de binoclu și teancul de timbre vechi și plicuri îngălbenite. Transformați-vă locuința într-un spațiu de poveste…”ruptă din viitor”, amenajând-o în acest stil atât de special. Și elementele decorative nu se opresc aici, pentru că în cadrul unei amenajări steampunk veți putea folosi obiecte-replici ale unor dirijabile, busole, ochelari vintage de aviator, manete, mecanisme de ceas, replici de motoare cu abur etc, dar și elemente moderne redesenate în această manieră, cum ar fi laptopurile de pildă. Veți avea valve sau pistoane în loc de mânere pentru dulapuri, plafoniere în formă de zeppelin și mecanisme de aprindere a luminii prin angrenaje complexe de manete și pistoane sau colecții de machete de locomotive cu aburi.

 

Materiale și culori

Pielea, lemnul de culoare închisă și bronzul în combinație cu tonuri neutre, ca și sepia, negru, roșu închis, maro sau verde închis, contribuie substanțial la crearea atmosferei specifice steampunkului. Este esențial să adaugați becuri incandescente, pentru a completa estetica steampunk și mediul propice încăperilor de acest gen. Combinația inedită dintre știință și magie poate fi rețeta perfectă pentru excentricul stil steampunk, fără ca acest lucru să implice culori țipătoare sau kitsch-uri. Cuprul, alama, fierul, bronzul, metalul, pielea și lemnul de culoare închisă sunt de obicei utilizate pentru a crea o amenajare în stilul steampunk. Elementele de bază și cele folosite ca accente și repere sunt de inspirație profund Victoriană, cum ar fi pălăriile, textilele alese – catifea sau dantela grea -, schițele și fotografiile vechi sau birourile cu compartimente secrete. Specifice stilului steampunk sunt materialele din piele, perfecte pentru a decora panouri expuse pe pereți. Canapele din piele maro și cufere pe post de masă de sufragerie sunt elemente definitorii ale decorului steampunk. Alegeți să puneți în valoare spiritul extrem de curajos al stilului steampunk optând pentru obiecte decorative cu materiale “vii”. Cu alte cuvinte, folosiți ierbare, insectare și colecții de flori uscate. Interioarele în stil steampunk nu sunt bogate în culori, ci mai degrabă în tonuri de maro, ruginiu, bronz sau culoarea lemnului masiv. Contrar așteptărilor, deși un stil premergător celui industrial, aceste amenajări nu sunt deloc reci fiind adesea catalogate mai degrabă ca fiind încărcate și poate doar sufocante.

 

Poate nu știați, dar…

 

În septembrie 2022, la Cluj-Napoca s-a deschis Steampunk Transylvania – primul muzeu dedicat esteticii steampunk din Europa, care îi așteaptă pe curioși să descopere tainele unor lumi ce până acum le-am găsit doar în cărțile lui Jules Verne. Futurist, dar retro în același timp, muzeul Steampunk & Fantasy este cu adevărat unic. Genul îmbină estetica și tehnologia secolului al XIX-lea cu subgen fantastic al science fiction-ului. În acest muzeu unicat din Transilvania fiecare colț este plin de obiecte magice dintre care unele sunt interactive și oferă experiențe de neuitat și motivaționale pentru generațiile următoare. Lucrările literare și audiovizuale care au la bază acest concept au loc într-o realitate alternativă în care progresul tehnologic se bazează nu pe electricitate, ci pe motorul cu abur. Aburul este un element central al steampunk-ului. Tehnologia prezentată în acest univers este în general la fel de avansată ca și cea din lumea noastră modernă, dar folosește aburul ca sursă de energie în loc de electricitate, gaz sau petrol. Drept urmare, tehnologia steampunk capătă un aspect retro care amintește de epoca revoluției industriale. „Scopul nostru este să creștem interesul pentru acest subgen fantastic al science-fiction. Ne-am dori să oferim experiențe de neuitat și motivaționale pentru generațiile următoare, să convingem oamenii să iasă din zona lor de comfort, să viseze și să creeze. Gândindu-ne pe termen lung, în câțiva ani, ne-am dori să organizăm un mic festival steampunk cu procesiune, întâmpinând artiști și fani ai acestei culturi în Transilvania”, a declarat Istvándi Botond, directorul muzeului.

 

Muzeul se întinde pe două etaje, iar odată ce pășiți în spatele cortinei, intrați într-o cu totul altă lume decât cea obișnuită. O lume în care vechiul și noul se întrepătrund, în care vezi pistoale, săbii, creaturi ciudate, aparaturi și mai ciudate. Puteți chiar intra în laboratorul alchimistului în căutarea elixirului vieții, iar apoi să vă îndreptați spre camera de tortură, dacă aveți curaj. La etajul al doilea vă așteaptă încăperi secrete, creaturi desprinse din lumi de basm și o mașină a timpului. De asemenea, dacă sunteți  norocoși, puteți să-l vedeți pe Professor Sylvester, lucrând la următoarea lui invenție, întrucât în cadrul muzeului, exponatele se schimbă o dată la câteva luni. „O parte din decor va fi permanentă, totuși am dori să cumpărăm/închiriem obiecte de la artiști din întreaga lume. Ideea este să schimbăm majoritatea conținutului la fiecare 3-4 luni. Suntem pregătiți să cumpărăm creații, dar am dori în principal să le închiriem. Astfel, putem sprijini artiștii și arăta lucrările lor vizitatorilor noștri. Am observat că există o mulțime de oameni care creează obiecte fantastice și le țin acasă, arătându-le prietenilor locali și postându-le pe rețelele de socializare. Credem cu adevărat că aceste lucrări de artă trebuie văzute de oameni din apropiere. Toate obiectele pe care le avem în galeria noastră pot fi vândute, dacă proprietarul este de acord să facă acest lucru”, a adăugat Istvándi Botond. Cu toate că amintim de el cu o întârziere aproape inexplicabilă, este util de știut că Muzeul Steampunk Transylvania se află pe Strada Ștefan Octavian Iosif, numărul 4, din Cluj-Napoca și este deschis zilnic între orele 12:00 și 21:00. În nopțile cu lună plină, însă, programul se prelungește până la ora 01:00.

 

 

Autor: Alina Andrei, RADOR

 

 

https://www.homedit.com/tips-to-steampunk-your-home/

https://www.impressiveinteriordesign.com/steampunk-interior-design-style-decorating-ideas/

https://donpedrobrooklyn.com/steampunk-home-decor/

http://www.home-designing.com/steampunk-home-decor-accessories-furniture-ideas

https://www.thebeigehouse.com/what-is-steampunk-decor/

https://visitcluj.ro/tourist_spot/steampunk-fantasy-museum/

https://cluj.com/articole/muzeu-steampunk-cluj/