Dezbaterile se vor concentra pe atragerea investițiilor la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări

Realizator: Nicoleta Turcu – Peste o mie de oameni de afaceri, alături de decidenţi politici şi experţi participă joi la Palatul Parlamentului la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, organizaţie care reuneşte state membre ale UE, situate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră. Redactorul RRA Alina Stănuţă revine cu informaţii de ultimă oră:
Reporter: Dezbaterile se vor concentra pe atragerea investițiilor, fie că este vorba despre domeniul transporturilor, cel al energiei sau domeniul digital. Președintele Klaus Iohannis arăta că pentru atragerea acestor investiții trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a consolida și diversifica instrumentele Inițiativei celor Trei Mări:
Klaus Iohannis: Potențialul regiunii este enorm, este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând și alte state membre ale Uniunii, dar și din Balcanii de Vest și din vecinătatea estică. Într-adevăr, consolidând reziliența strategică a țărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră reziliență în ansamblu.
Reporter: Inițiativa celor Trei Mări, care reunește 13 națiuni, are un rol vital în stabilitatea și securitatea regională și globală, sublinia premierul Marcel Ciolacu:
Marcel Ciolacu: Astăzi, Inițiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri, pentru apărarea economiilor noastre şi, mai ales, pentru apărarea securității noastre. Invazia ilegală și total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toți să fim mult mai uniţi, mult mai dedicați apărării valorilor democratice și cu toții solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească și să ne întărească şi mai mult.
Reporter: Cred că regiunea noastră poate deveni un centru global pentru tehnologii digitale, arăta, la rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda:
Andrzej Duda: Împreună cu Grecia suntem acum peste 120 de milioane de europeni întreprinzători ambițioși. În momentul de faţă sunt 91 de proiecte prioritare înregistrate în Inițiativa Celor Trei Mări, cu o valoare de peste 168 de miliarde de euro.
Reporter: Aici, la Palatul Parlamentului, au loc patru paneluri pe teme prioritare: energie, transporturi, digitalizare și investiții./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 septembrie)