Vopsirea pereților în alb – cum să evităm un decor monoton

Există puține modalități mai bune de a da o nouă înfățișare interiorului unei case decât aceea de a-l vopsi în alb. Dar, aceeași vopsea albă, care poate face ca o cameră să devină magică, poate face din alta să pară înfricoșător de friguroasă. Ca și în cazul celorlalte (non)culori, albul are o anumită temperatură, o stare de spirit, o reflexie și un stil asociat, venite la pachet cu cerințele de întreținere și cu un mic istoric. Dacă ignorați aceste elemente, vopseaua dvs., aparent proaspătă și strălucitoare, vă poate face spațiul să se simtă complet năruit. Dar, de cele mai multe ori, tot ceea ce trebuie să faceți este să adăugați doar un mic element de altă culoare pentru a ”încălzi” un pic lucrurile sau pentru a le „întrema”. Prin urmare, rețineți că același strat (proaspăt) de vopsea albă poate face minuni într-o cameră, în timp ce pe alta o poate „mutila”. Iată, așadar, ce să luați în considerare înainte de a vă vopsi pereții în alb, dar și câteva sfaturi pentru utilizarea uneia dintre cele mai populare (non)culori!

* Luați în considerare sursa de lumină naturală – Înainte de a picta o cameră în alb, identificați orientarea acesteia.Camerele care sunt departe de soarele de amiază primesc lumină gri-albastră, care este excelentă pentru un dormitor de vară, o sală de gimnastică sau un studio, unde doriți o lumină constantă.O vopsea albă clară va optimiza lumina acestor spații păstrând în același timp a atmosferă răcoroasă.Aceeași culoare albă, însă, nu ar funcționa într-o cameră orientată spre nord. Încercați să combinați albul cu roșu, galben sau portocaliu, pentru camerele în care intenționați să mâncați, să socializați sau să leneviți. Camerele care nu beneficiază de lumina soarelui în fiecare zi sunt candidate bune la o retușare albă.Pigmenții de culoare caldă reproduc sentimentul de căldură al soarelui crescând astfel tensiunea arterială, nivelul de activitate și vibrația pozitivă pe care le dorim cu toții. Neuroștiința, utilizând RMN-uri, s-a ocupat de documentarea asupra efectelor fiziologice ale culorilor și a susținut ceea ce artiștii au susținut cu mult timp înainte a fi adevărat despre puterea culorilor calde de a ne face să simțim ardoarea.

* Sfătuiți-vă cu un designer de interior pentru a alege cea mai potrivită vopsea albă – Camerele cu vedere spre sud (în emisfera nordică, și cu vedere spre nord, în emisfera sudică) primesc cel mai intens soare în timpul zilei.Iarna sau vara, partea din casa dvs. care se confruntă cu soarele de prânz va fi luminată cu raze roșii-gălbui într-o zi senină.Pereții albi sunt o alegere bună pentru a răcori aceste spații, iar vopseaua poate fi ajustată cu opțiuni de pigmentare mai strălucitoare.De exemplu, griul înmoaie calitatea reflectorizantă a albului și va ajuta la „tăierea” spațiului, mai ales dacă există ferestre mari care inundă camera de zi cu lumină puternică.Aflați că o singură opțiune de culoare nu ar putea controla toate situațiile luminoase diurne sau sezoniere.Dar, dacă vă uitați mai atent, veți descoperi că există momente ale zilei și anumite anotimpuri în care camerele dvs. au parte de o deteriorare mai accentuată din punct de vedere solar. Decideți să utilizați pereții pentru a propaga sau a atenua ceea ce vine în mod natural prin adăugarea elementului condiționat al culorii, alegând un aspect rece (unul cu tonuri albastre, gri sau verzi) sau un alb cald (cu tonuri roșii, portocalii sau galbene).

* Ceea ce se află în exterior afectează ceea ce este în interior – Aruncați o privire în afara ferestrei și decideți dacă frunzele care blochează lumina ajută sau împiedică la utilizarea optimă a camerei.De exemplu, un copac de foioase în fața unei camere orientate spre sud (în emisfera nordică) va condiționa casa pe tot parcursul anului, de mai multă lumină a soarelui, iarna și de umbră, vara.Aici ar fi o idee bună să adăugați o culoare de alb așa-zis ”murdar”. Albul-gri va reduce luminozitatea atunci când pomul este fără frunze, iar unghiul soarelui este scăzut, după solstițiul de iarnă.Un alb pur ar reflecta excesiv de multă lumină solară.Camerele cu vedere la mare pot fi spectaculoase.Pentru o reședință de vară, pereții albi pot îmbunătăți beneficiile vieții la mare, deschizând casa și aducând parcă mai aproape marea cea umedă și răcoroasă. Dar, pentru casele care îmbrățișează țărmul cu vedere la mare în timpul iernii (unde clima are schimbări extreme de temperatură sezonieră), albul intensifică răceala apei neospitaliere, dincolo de ferestre. „Transferența” (nu veți găsi termenul în DEX), adică ideea de a simți răcoare atunci când vedem ceva rece, explică, de fapt, de ce identificăm culorile prin răceala sau căldura lor.Albul este considerat culoarea cea mai rece (într-o gamă de albastru, gri și verde), deoarece ne amintește de gheață și zăpadă.Ceea ce vedem este ceea ce ne așteptăm să vedem (acesta este un truism al viziunii și explică de ce ne lăsăm păcăliți de iluziile unui magician), iar culoarea care este asociată cu ceva cunoscut ca fiind fierbinte sau rece ne poate face să ne simțim întocmai.Albul poate fi negreșit o soluție pentru o casă pe tot parcursul anului, unde clima are diferențe extreme în temperatura aerului și o vedere fascinantă.Alegeți un alb crem, care are o cantitate mică de pigment galben-portocaliu, încadrând răcoarea de afară prin aducerea arhitecturii în prim plan. Vara, când toată lumea stă mai mult afară decât înăuntru, o nuanță de vanilie moale își va păstra răcoarea la lăsatul serii, în momentul în care iubitorii de plajă vor dori, probabil, să se relaxeze.Dacă v-ați decis deja să vă vopsiți pereții în alb, iar casa dvs. are o vedere uluitoare, gândiți-vă și la pictarea ornamentelor, pentru o armonizare perfectă.Eliminarea delimitării dintre pereți și ornamentele acestora cu ajutorul vopselei albe va permite peisajului să rămână neînrămat, extinzând prezența vederii fascinante în casa dvs.Această strategie (prin care putem vopsi atât pereții, cât și alte elemente), utilizată pentru a renunța la arhitectura care obstrucționează vederea, poate fi utilizată cu orice culoare, dar cel mai eficientă este cu alb, datorită capacității sale de reflexie.

* Reconsiderați aspectul de galerie – Există un motiv bine întemeiat pentru care galeriile de artă optează pentru vopsirea pereților în alb și își împodobesc în aceeași culoare strălucitoare toate ornamentele: pentru că scot în evidență detaliile arhitectonice și concentrează atenția asupra lucrărilor de artă. Aceeași metodă funcționează și pentru case. Dar, dacă locuința dvs. nu are o colecție de artă remarcabilă sau o priveliște frumoasă, albul poate mai mult să strice și să devină inconfortabil, ca fundal ales la întâmplare, ducând la o dezordine aproape inexplicabilă. ATENȚIE! Pe lângă operele de artă, albul are tendința de a scoate în evidență și  imperfecțiunile, urmele și semnele inestetice. Așa că poate nu vreți să îndreptați privirile exact spre aceste porțiuni. Tocmai de aceea oamenii aleg adesea să amâne adoptare albului curat ca (non)culoare unică, îmbrățișând, în schimb, nuanțe de verde, cum ar fi kaki-ul, care ascund o mare parte din imperfecțiuni.

* Țineți cont de arhitectură, stil, cerințe și pretenții – Albul este, fără îndoială, o (non)culoare clasică, formală, rafinată și restrânsă ca stil. Faceți greșeala de a vopsi totul în alb, și casa dvs. va arăta, în cel mai bun caz, ca un spital. Spun ”în cel mai bun caz” pentru că spitalul ar trebui să fie prin definiție sinonim cu impecabilul, și știm cu toții că acest lucru este aproape imposibil de atins în viața tumultoasă de zi cu zi. Prin urmare, selecțiile de culori pot avea cerințe contextuale care trebuie respectate dacă doriți ca alegerile dvs. să susțină istoria arhitecturii dvs. Nimic nu spune „greșit” mai mult decât ornamentele vopsite în alb, asociate pereților, vopsite în culori saturate într-o casă modernă de secol XXI. Deşi, aparent, albul este cea mai la îndemână opţiune, se poate dovedi, din păcate, în final, o soluţie prea simplă şi neinspirată, dacă nu veți ţine cont de felul în care îl folosiți. Un interior complet alb poate deveni anost și searbăd. Cu siguranţă, o cameră întunecoasă şi mică poate fi transformată radical vopsind-o în alb. Putem cădea, însă, și în cealaltă extremă, ajungând să deținem un spațiu rece, fără viaţă și steril. „Îmbrăcând” în alb întreaga încăpere (pereţi, pardoseală, mobilier, accesorii) cu siguranţă veți obţine un spațiu impersonal și rece. Albul nu se potrivește oricui! Cu toate că denotă rafinament și eleganţă, nu optați pentru un interior exclusiv în nuanțe şi tonuri de alb dacă vă definește mai degrabă stilul casual, sportiv, neglijent sau neoficial, sau dacă pur și simplu nu vă regăsiți în trendurile actuale. Nuanța potrivită de alb, însă, vă poate transforma interiorul casei într-un spațiu liniştitor, relaxant, putând obţine un efect romantic neaşteptat, indiferent de stilul de care vă apropiați. De obicei, interioarele albe sunt catalogate aproape automat drept „pretenţioase”. Dacă mai aveți şi copii sau un animal de companie, poate părea chiar o alegere extravagantă. Însă, dacă aveți grijă la alegerea texturilor şi a materialelor, lângă pereţii dvs. albi puteți alătura oricând un mobilier în aceeași nuanță. Trebuie doar să ţineți cont ca micile decoraţiuni, cărți și toate celelalte detalii ale interiorului să aducă mici accente de culoare, atât de necesare. Succesul unui interior alb depinde, deci, de folosirea corectă a nonculorii, de tonul şi nuanţele celorlalte finisaje, de texturile existente sau aduse în completare. Puteți vopsi pereţii în alb dându-le o textură sau „accesorizându-i”. O pardoseală de lemn, caldă, o plantă de interior cu frunze mari, o draperie bogată, un set de pat, toate acestea pot veni să completeze cu succes pereţii albi ai unei camere. Albul mat reflectă foarte bine stilul romantic. Cu un aspect antic, albul mat cere alte nuanţe de alb, linii organice și mobilier masiv. Albul strălucitor însă, este mult mai rece şi reprezintă o variantă ultramodernă a stilului de amenajare. Tonurile lucioase din materiale precum MDF-ul, porțelanul sau oțelul constituie ingredientele unui decor în trend, alcătuind o atmosferă pretenţioasă şi uşor impersonală.

* Utilizați albul pentru a extinde spațiile – Camerele vopsite în alb par mai mari datorită amplificării luminii.Umbrele și marginile se diminuează și ele în spațiile albe.Atunci când creați o paletă pentru casa dvs., încercați să rețineți că albul rece revine în spațiile de locuit și poate fi folosit pentru a mări și deschide spațiile mai mici.Amintiți-vă, doar, că percepțiile spațiale și obiceiurile umane se îmbunătățesc atunci când în camerele succesive se desfășoară schimbări subtile de nuanțe, nu contraste ascuțite.De exemplu, folosirea unui alb care se adâncește în culoare, poate diminua variația dimensiunii de la o cameră la alta.Folosiți un alb foarte deschis și luminos în încăperile mici, diminuând intensitatea nuanțelor de alb în celelalte camere mai mari. Profitați de valoarea ”închis” sau ”deschis” a acestei (non)culori, pentru a mări sau a reduce dimensiunea globală a fiecărui spațiu.Oaspeții dvs. nu vor fi conștienți de schimbarea de la o cameră la alta, ci vă vor complimenta pentru casa confortabilă și intimă pe care ați creat-o.

* Adăugați textură albului pentru a evita aspectul steril – Nu există o baie sau o bucătărie care să nu pară mai curată odată ce culoarea albă și-a făcut simțită prezența pe pereți, ornamente, blaturi, dulapuri și/sau mobilier. Fără doar și poate, albul este asociat prin excelență cu curățenia. Este și un truc folosit de cunoscători ca atunci când doriți să obțineți un preț mai bun pe casa abia scoasă la vânzare să recurgeți la o renovare totală în alb, pentru o impresie de nota 10. Vopsirea unei încăperi poate avea totuși și unele dezavantaje. Prin reducerea elementelor de design ale băii, de exemplu, la o singură culoare, nu obțineți decât un spațiu utilitar cu suprafețe dure, sterile și chiar epuizante. Adesea, doar simpla adăugare a unei suprafețe texturate de perete, cum ar fi lambriurile, poate aduce suficient interes paletei reduse de nuanțe pentru a salva o încăpere.

* Culoarea dulapurilor nu trebuie să se potrivească cu nuanța pereților – Cele mai multe dulapuri de haine nu dispun de geamuri. În plus, iluminatul din interiorul dulapurilor este, de obicei, o opțiune ulterioară.Acest lucru creează, ca să ne exprimăm blând, un spațiu obscur, parcă de nedeslușit, total inoportun. Cea mai bună modalitate de a trata interioarele dulapurilor este de a picta toate suprafețele cu un alb reflectorizant, pentru o vizibilitate maximă. Exact ca într-o galerie de artă, albul evidențiază culorile distinctive pe care le înconjoară.Acest lucru vă va permite să sortați combinațiile de culori pe care doriți să le aveți în armonie pentru o zi ”bine asortată”.Dacă aveți o culoare îndrăzneață în dormitor, nu trebuie să simțiți nevoia de a vopsi automat interiorul dulapului în aceeași culoare pentru a se potrivi. Încercați în schimb să amestecați niște vopsea albă cu un mic procent din culoarea pereților din dormitor, obținând astfel o nuanță mult mai deschisă adecvată pentru interiorul întunecos al unui dulap. Albul este simplu și sofisticat.Aspectul său proaspăt satisface dorința fiecăruia dintre noi pentru un nou proiect de amenajare și un aspect viu, actual și pur. Vopsirea unei încăperi sau a mai multor cu această culoare rece și calmă este ca și cum ați lua decizia majoră de a vă tunde foarte scurt după ce ani de zile ați așteptat să vă crească părul – o totală schimbare și noutate.Fiți aventuroși și luați în considerare opțiunea unei camere complet albe pentru designul casei dvs., ținând cont de priveliște, lumina naturală și spațiul de care dispuneți, și făcând un salt sigur spre un interior imaculat și elegant.

* Pereții albi au mai multe avantaje decât dezavantaje – Oricât de pretențioasă, greu de întreținut și dificil de asortat poate părea la prima vedere, culoarea alb a fost mereu în trend. O dilemă pentru cei ce apreciază aspectul elegant al unei case cu pereți albi este alegerea culorii mobilierului pentru a evita monotonia, problemă ce n-ar trebui să existe, dacă ținem cont de faptul că albul este una dintre cele mai ușor de asortat culori ale spectrului cromatic. Pereții albi oferă o libertate nelimitată în alegerea oricărei scheme de culori. Dintre toate suratele sale, albul are o mulțime de semnificații pozitive în psihologia culorilor, el fiind asociat cu puritatea, inocența și perfecțiunea. Albul este o (non) culoare activă care favorizează energia Chi și poate fi folosită în întreaga locuință, sugerând puritatea și stimulând creativitatea. Se recomandă utilizarea lui alături de culori calde sau de pământ. Albul are o putere fantastică de mărire și luminare a decorului. Aceste două motive îl și recomandă ca primă alegere în amenajarea și finisarea spațiilor mici. Însă foarte mulți specialiști în amenajările interioare consideră că nicio culoare nu poate detrona albul nici în finisarea și decorarea spațiilor ample. Fie că alegeți să vă îmbrăcați pardoseala casei în parchet, dușumea, gresie sau în finisaje mai prețioase, așa cum este marmura, pereții albi vor completa cât se poate de firesc oricare dintre finisaje, indiferent de culoarea acestora. Un alt mare avantaj al pereților zugrăviți în alb, mai ales în camera de zi, este faptul că se potrivesc atât cu mobila living colorată, cât și cu mobila de living în nuanțe neutre, negru sau chiar alb, fiind în același timp baza care permite o ușoară alegere a textilelor și accesoriilor decorative. Dacă vă petreceți mult timp în bucătărie, veți avea nevoie de multă lumină, pentru prepararea mâncărurilor delicioase. Pereții albi vă vor ajuta să obțineți acest lucru mai bine ca orice altceva și, mai ales, vor crea acea imagine de curat, proaspăt, potrivită pentru o încăpere ca bucătăria. Fie că vorbim de pereți albi, mobilă, vopsea, lambriu sau parchet, avantajul este că are calitatea de a uni vizual zone separate, amenajate diferit. În astfel de situaţii, albul creează continuitate în decorare şi dă senzaţia de curgere dintr-un spaţiu în altul. Alegerea mobilierului care să se contopească cu nuanța pereților și a podelelor, creează iluzia de spațiu aerisit și maschează dimensiunea reală a mobilei și a încăperii.

* Spargeți monotonia unei case cu pereți albi – O cameră cu pereți albi poate da impresia unei încăperi spațioase şi luminoase, chiar dacă nu are multe ferestre, dar în același timp decorul poate părea monoton, cu un aspect prea mult prea simplu. Deși acest trend are o serie de avantaje, spre deosebire de pereții zugrăviți în alte culori, succesul depinde de folosirea corectă a nonculorii, de tonul şi nuanţele celorlalte finisaje, de texturile existente sau alese în completare. În plus, pereții albi au nevoie și de decorațiuni. Alegeți mobila care se potriveşte stilului ales. Primul pas spre obţinerea unei încăperi neutre este alegerea corectă a canapelei și a scaunelor, în culori ce pot completa albul pereților. Optați pentru țesături din bumbac alb sau in, iar pentru mobilă alegeți culori pastel și adăugați câteva detalii din lemn. Chiar dacă vreți o cameră albă și neutră nu înseamnă că trebuie să renunțați la toate culorile. În timp ce stilul minimalist vizează păstrarea lucrurilor simple și curate, adăugarea câtorva picături de culoare poate oferi unei camere albe un efect uimitor. Un dormitor boho-chic alb de exemplu, cu un pat cu lenjerie albă și elemente din lemn rustic, cu iluminare fină, romantică, arată extrem de bine. Un alt avantaj al unui dormitor complet alb este faptul că paturile nefăcute, într-o dezordine parcă atent aleasă, par a fi chic atunci când totul este monocromatic. În camerele care beneficiază de lumină naturală, alegeți tonuri calde, alegerea unei nuanţe de alb puțin mai rece, cu o bază albastră sau gri putând echilibra cromatica. În mod similar, o cameră mai mică, luminată artificial, poate beneficia de nuanțe de alb mai calde, spre bej sau crem. Adăugați texturi diverse într-un design monocromatic, în special cu pereți albi, pentru a nu părea monoton. Adăugați perne, pături sau covoare groase și cu texturi interesante pentru a oferi un element atractiv camerelor albe. Pentru un decor rustic poți opta chiar pentru un perete de cărămidă, bârne de lemn, covor tradițional și un scaun de lemn cu un design unic. Plantele vor fi mereu cele mai reușite decorațiuni, iar în cazul camerelor cu pereți albi vor avea parte de lumina de care au foarte multă nevoie, verdele completând excelent compania albului. În privința decorațiunilor într-o cameră albă puteți gândi ca un pictor în fața unei pânze albe. Alegeți culori și accente, oglinzi cu rame deosebite pentru fotografii sau artă abstractă în alb-negru, ceasuri de perete sau tablouri de dimensiuni mari, important este să obțineți un aspect armonios și să evitați aerul steril al unor pereți prea albi.

* Stiluri de mobilă pentru case cu pereți albi – Există diverse stiluri de design interior ce au în comun pereții albi și anume stilul scandinav, modern, contemporan, shabby chic sau clasic, dar indiferent de stilul ales este bine să optați pentru un spațiu cât mai aerisit în care să vă simțiți excelent și în care să aveți loc pentru retușări ulterioare. Albul poate reprezenta o provocare pentru cei care își doresc să îl folosească pentru a-și decora casa, dar eleganța rezultatului final va răsplăti orice efort. Este o culoare dramatică care poate induce starea de confort dacă este folosit cu înţelepciune şi naturaleţe în amenajare. Albul creează o atmosferă de liniște și pace și poate fi combinat atât cu nuanțe neutre delicate, cât și cu tonuri intense de culori, pentru a obține un design modern. Atunci când se folosesc contraste puternice, de exemplu verdele sau roșul care se disting imediat în fundalul alb, se obțin amenajări vesele, îndrăznețe și tinerești. Dacă se folosesc contraste mai moi, nuanțe calde ori neutre (crem, gri, roz, bleu), se obțin amenajări cu linie clasică și o anume eleganță romantică. Dacă sunteți adeptul decorului în stil shabby chic, atunci puteți reda atmosfera caldă și aerul de neglijență studiată combinând texturi naturale, precum inul sau răchita, cu mobilier ce poartă la vedere amprenta timpului, totul pe un fond cu pereți albi. Pentru o abordare minimalistă albul este fundalul ideal, iar pentru amatorii unui stil scandinav, pereții albi din dotare se potrivesc cel mai bine cu un mobilier de lemn în nuanțe naturale, cu linii simple și design funcțional. Amprenta personală poate fi adusă de plante ornamentale, sau de obiecte de iluminat ce completează eleganța minimalistă. Pereții albi se combină foarte bine cu lemnul natur și brut: parchet sau mobilier din lemn masiv. Pentru a evita monotonia, alegeți în completare pasteluri, accente negre sau tonuri intense. O cameră cu pereți albi contrastează cu mobilierul antic de culoare închisă, temperând elementele clasice. Mobilierul clasic, sculptat, din lemn de nuc, este cel mai bine pus în evidență de un fundal alb. Și asta se datorează contrastului puternic de culoare care creează un efect vizual foarte reușit. Dacă sunteți amatori de mobilier modern, iar casa care va găzdui viitoarea amenajare este una clasică, atunci albul va fi soluţia. Vopsiți toţi pereții și tavanul în alb, inclusiv toate elementele clasice (profiluri decorative, șemineul, rozetele), iar mobilierul va arăta foarte atractiv pe acest fundal neutru în stil neoclasic.

* Alegerea nuanței potrivite de alb pentru pereți – Aspectul unei camere cu pereți albi depinde foarte mult de trei elemente: subtonurile culorii, calitatea luminii și finisajul suprafețelor. Pereții albi cu subtonuri galbene, roz sau roșii (ivoriu, alb cremos, alb antichizat, alb vanilie) creează o atmosferă caldă într-o încăpere, pe cănd cei cu subtonuri albastre, gri sau verzi (alb înghețat, alb fumuriu) îi dau un aer sofisticat și proaspăt. Diferența dintre nuanțele calde de alb și cele reci se observă foarte bine atunci când le alăturați, așa că e preferabil să nu le combinați în același spațiu. Puteți combina însă albul rece ori cald cu albul simplu, acromatic. Dacă încăperea beneficiază de multă lumină naturală, puteți alege nuanțe de alb rece pentru pereți, pentru că vor echilibra atmosfera. Dacă veți folosi corpuri de iluminat cu becuri LED ori fluorescente, încăperea va părea prea rece, așa că este preferabil să optați pentru pereți albi cu subtonuri calde. În general, nuanțele de alb rece se potrivesc într-un living open space, amenajat în stil industrial sau minimalist, iar cele calde într-un dormitor tradițional, rustic, shabby chic sau modern-contemporan. Pereții albi cu subtonuri calde vă permit numeroase combinații cromatice cu nuanțe de maro, portocaliu, roșu închis sau verde. Pereții cu subtonuri reci compun un decor plin de vitalitate alături de nuanțe de roz sau galben și accente de negru. Dacă vreți să folosiți culori puternice, optați pentru un singur accent cromatic îndrăzneț. De exemplu, într-un dormitor alb puteți adăuga o plafonieră într-o nuanță de roșu aprins sau puteți decora pereții cu un „grupaj” de tablouri cu accente de portocaliu.

Lucruri inedite despre vopsirea în alb a pereților

* Doar câteva vopsele albe sunt de fapt alb pur – Mulți oameni cred în mod eronat că toate vopselele albe sunt aproape la fel – și că sunt toate lipsite de culoare. Nu este cazul: „Vopselele albe pot avea nuanțe albăstrui, roșiatice, gălbui și chiar verzui”, spun arhitecții. Cele mai multe vopsele albe se împart în trei categorii: cu tonuri calde (nu prea strălucitoare sau sterile), cu tonuri reci (care adaugă dimensiune) și albul „de galerie” (care sunt cele mai pure vopsele albe, folosite adesea în galeriile de artă).

* Aceeași vopsea albă va arăta cu totul diferit în nord decât în sud – Ați observat vreodată cum culoarea ochilor dvs. se schimbă ușor în funcție de anotimp sau chiar de ceea ce purtați? Aceeași regulă se aplică și vopselelor albe. O vopsea albă pe un perete va arăta foarte diferit în funcție de zona în care locuiți, de ce fel de lumină primește camera dvs. (orientată spre nord arată cu totul diferit de cea orientată spre vest), chiar și de ce se află în cameră: lemn natur, lemn alb, sau o canapea roșie sau una albastră.

* Este nevoie de aproape 2.157 de litri de vopsea albă pentru a picta exteriorul Casei Albe – Cea mai emblematică casă din SUA este, ați ghicit, albă, iar aspectul său proaspăt este menținut an de an cu „puțină” vopsea. (Culoarea? Se pare că este „Whisper White” al lui Duron, realizat acum de compania Sherwin-Williams)

* Ceea ce vi se pare la început perfect s-ar putea să vi se pară galben cu timpul – Designerii de interior dezvăluie că percepția noastră asupra culorii se schimbă în timp. Noțiunea fizică a culorii, mirosului și atingerii se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că lucruri care arătau bine și ne făceau să ne simțim în al nouălea cer când eram tineri s-ar putea să nu mai funcționeze în timp. Dacă vopsiți pereții în alb la 50 de ani, culoarea s-ar putea să arate minunat și clar. Dar pentru un bătrân de 85 de ani, aceiași pereți ar putea părea „răutăcioși”. Țineți cont de vârstă și poate optați pentru un alb care înclină mai spre rece, nu mai spre galben.

* Evitați amprentele și urmele mâinilor cu vopsea lucioasă sau semilucioasă – Vopsiți zonele cu trafic intens, cum ar fi baia sau bucătăria, într-un alb semilucios sau chiar lucios. Acest lucru va face mai ușoară ștergerea petelor și amprentelor.

* Adăugați dimensiune utilizând o singură nuanță de alb în mai multe finisaje – Pentru a vă transforma casa puteți oferi interioarelor un strat proaspăt de vopsea albă. Dar secretul constă în a folosi aceeași nuanță în diverse finisaje: mat pe pereți, perlat pe uși, ornamente, lambriuri și neted pe tavan.

* Vindeți sau vă închiriați casa? Pereții albi vă vor ajuta – Printre cele mai sigure modalități de a obține o vânzare bună și imediată, cel de-al doilea sfat cel mai important, după eliminarea dezordinei, este vopsirea pereților în alb. Oricât de frumos este griul sau cât de cald și fermecător este cremul, pereții albi arată mai bine online, unde aproape toți potențialii dvs. cumpărători vor vedea spațiul pentru prima dată. Vopsiți pereții, mulurile, tavanele și ușile (cu excepția cazului în care sunt lemn natural frumos). Dacă bucătăria pare învechită, pictați până și dulapuril

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houzz.com/magazine/what-to-know-before-you-paint-your-walls-white-stsetivw-vs~42332464

https://www.remodelista.com/posts/painting-room-white-10-pros-cons/

https://www.housedigest.com/1007154/things-you-should-consider-before-painting-your-walls-white/

https://www.architecturaldigest.com/story/dos-and-donts-for-using-white-paint

https://housing.com/news/what-should-you-know-before-painting-your-walls-white/

https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-you-need-know-about-painting-your-walls-white-ncna1115196

https://www.bobvila.com/slideshow/7-things-you-need-to-know-before-painting-your-walls-white-48979