Un detectiv de artă olandez a găsit un tablou valoros al lui Vincent van Gogh, care a fost furat dintr-un muzeu în timpul blocării din cauza pandemiei de coronavirus în urmă cu trei ani și jumătate, au confirmat, marți, forțele de ordine.
„Arthur Brand, în cooperare cu poliția olandeză, a rezolvat această problemă”, a declarat pentru AFP Richard Bronswijk, de la unitatea de criminalitate artistică a poliției olandeze. „Este cu siguranță un tablou original, nu există nicio îndoială”, a adăugat el.
Detectivul a intrat luni în posesia tabloului dispărut, „Grădina prezbiteriului Nuenen în primăvară”, din 1884, la domiciliul său din Amsterdam. Lucrarea, a cărei valoare este estimată între trei și șase milioane de euro, a fost furată din muzeul Singer Laren pe 30 martie 2020, în timpul unui jaf care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
Dl. Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei” pentru că a găsit o serie de lucrări dispărute importante, a declarat că apelurile sale frecvente, precum şi cele ale poliției olandeze de a le returna au dat roade în sfârșit când un bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru propria siguranță, i-a înmânat detectivului tabloul într-o pungă albastră IKEA, acoperită cu folie cu bule și pusă într-o față de pernă.
Un clip video furnizat de detectiv l-a arătat cum desface tabloul în sufrageria lui, uluit de descoperire. „Confirmarea faptului că a fost într-adevăr Van Gogh furat a fost unul dintre cele mai mari momente din viața mea”, a declarat Brand pentru AFP. (www.lalibre.be – 12 septembrie)/rcostea