Greva de la Hollywood: Steven Spielberg donează 1,5 milioane de dolari

Cuplul Steven Spielberg și Kate Capshaw a adus o contribuție de 1,5 milioane de dolari pentru a-i susține pe greviştii de la Hollywood. Oferta generoasă a fost împărțită între puternica uniune de actori SAG-AFTRA și asociația Entertainment Community Fun, relatează site-ul de specialitate Deadline.
Cuplul de regizori calcă pe urmele multor personalități eminente ale celei de-a şapte arte. George și Amal Clooney, Luciana și Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Dwayne Johnson, Nicole Kidman, Jennifer Lopez și Ben Affleck, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streep și Oprah Winfrey, pentru a cita doar câţiva, au semnat cecuri mari puternicului sindicat al actorilor care reunește 160.000 de membri. Fără a uita de personalitățile care și-au lansat recent fonduri proprii pentru a-i susține pe grevişti, precum creatorul Ryan Murphy din spatele serialelor de succes „Glee” sau „Nip/Tuck”.
Din luna mai, greva de la Hollywood a paralizat industria cinematografică americană. Iniţiată de scenarişti înainte de a li se alătura, în iulie, actorii puternicului sindicat SAG-AFTRA, mişcarea a avut peste 130 de zile de conflict. Cele două profesii cer creșteri salariale, o mai bună distribuție a veniturilor generate de streaming și garanții împotriva apariției inteligenței artificiale în profesiile lor.
Lansări de filme amânate, festivaluri private de staruri… Mișcarea socială, cea mai importantă din câteva decenii, perturbă serios producția de la Hollywood. Iar repercusiunile ei se simt mult dincolo. Festivalul de Film American de la Deauville și Festivalul de Film de la Veneția și-au văzut covoarele roșii deposedate de staruri americane, cu regulile SAG-AFTRA interzicând tuturor membrilor săi să filmeze și să-și promoveze producțiile, în persoană sau pe rețelele de socializare.
Din punct de vedere financiar, studiourile se confruntă cu mari eșecuri. Într-un comunicat, publicat la începutul lunii septembrie, studiourile Warner Bros Discovery (WBD) au anunțat o pierdere între 300 și 500 de milioane de dolari. Iar criza pare încă departe de a fi rezolvată. Greva de la Hollywood este departe de fi doar a cinematografiei. (www.lefigaro.fr – 12 septembrie)/rcostea