Nu sunt indicii că Federația Rusă ar intenționa să atace un stat NATO – a dat asigurări secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Nu sunt indicii că Federația Rusă ar intenționa să atace un stat NATO, a dat asigurări secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană. Pe fondul îngrijorărilor survenite în urma descoperirii unor resturi de drone pe teritoriul României, oficialul NATO a amintit și de garanțiile de securitate pe care apartenența la NATO le oferă României. Corespondentul RRA Cătălin Purcaru are detalii.
Reporter: Mircea Geoană subliniază că apartenența la NATO oferă țării noastre cele mai puternice garanții de securitate din istorie, iar decizia recentă a Statelor Unite de a suplimenta poliția aeriană din regiunea Mării Negre demonstrează încă o dată acest lucru. El amintește de cei 5.000 de militari aliați care se află pe teritoriul României, dar și de noile planuri de apărare adoptate la summitul de la Vilnius privind acest tip de incidente, accidente sau situații mai grave, cum ar fi eventualele atacuri deliberate.
Mircea Geoană: Planurile de apărare sunt mult mai complete. Plecăm de la poliție aeriană, pornim de la sistem antirachetă mult mai integrat. Vorbim de măsuri specifice Mării Negre, care în sine este o zonă de importanță pentru noi și foarte complexă.
Reporter: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că în perioada imediat următoare intenționează să viziteze zona din apropierea graniței cu Ucraina, pentru a transmite locuitorilor mesajul de liniște, de încredere și de calm./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 septembrie)