România intenţionează să îşi dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina prin Portul Constanţa

România intenţionează să îşi dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina prin Portul Constanţa la 4 milioane de tone lunar, a declarat la Constanţa ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

El a dat asigurări că acest obiectiv este realizabil la o reuniune pe tema măsurilor necesare exportului de cereale din Ucraina. Transmite corespondentul RRA Sorin Cealera:

Reporter: La Constanța s-au luat astăzi decizii importante pentru creșterea capacității de tranzit a cerealelor prin România. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat cele mai importante modalități prin care se va realiza acest lucru în lunile următoare.

Sorin Grindeanu: Implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina 24 h din 24. Doi, am reușit să mărim numărul de piloți și încă o dată vreau să mulțumesc Ministerului Apărării Naționale, care ne-a ajutat cu încă 10 piloți, față de cei 54 pe care îi aveam deja înmatriculați. De asemenea, în Portul Constanța, în perioada următoare, vor fi luate câteva decizii legate de transbortare ship to ship, astfel încât doar prin această operațiune să putem să mărim cu 500 de mii de tone această capacitate de transport. Vreau să reafirm sprijinul Guvernului României pentru Ucraina și să spun cu fermitate că vom sta alături de Ucraina până la capăt în acest conflict.

Reporter: Reprezentanții Statelor Unite, Ucrainei, Republicii Moldova și Comisiei Europene, prezenți la discuții, și-au afirmat deplinul suport pentru îndeplinirea acestor obiective și solidaritate în fața agresiunii Federației Ruse, care a distrus sute de mii de tone de cereale care urmau să ajungă din Ucraina piețele globale./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 septembrie