Ucraina trebuie să câștige războiul declanșat de Federația Rusă (Klaus Iohannis)

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Rusia s-a așteptat la o comunitate internațională slabă și la o Ucraină care se conformează, însă prin amenințările cu utilizarea forței și apoi prin folosirea acesteia a obținut exact opusul – a declarat președintele Klaus Iohannis. În opinia sa, un lucru este evident: pentru securitatea tuturor, Ucraina trebuie să câștige acest război. Șeful statului român a susținut o alocuțiune la Universitatea Columbia din New York, în cadrul evenimentului „World Leaders Forum” pe tema războiului. Trimisul RRA Oana Bâlă relatează.
Reporter: Șeful statului a susținut că prin invadarea Ucrainei, Rusia folosește concepte desuete, precum așa-numitul drept al marilor puteri pentru a-și impune directivele de politică externă în raport cu ceea ce numește state mai mici și atacă în același timp valorile democratice, statul de drept și ordinea mondială bazată pe reguli. Ucraina trebuie să câștige războiul declanșat de Federația Rusă – a mai spus președintele Klaus Iohannis și a precizat că trebuie avute în vedere câteva condiții, printre care faptul că nu poate exista pace fără restaurarea independenței, integrității teritoriale și suveranității acestei țări.
Klaus Iohannis: Nu poate exista pace fără justiție. Agresorul trebuie să plătească prețul pentru agresiunea sa, în baza instrumentelor de drept internațional. Toți cei care au comis crime oribile în Ucraina și împotriva Ucrainei trebuie să fie aduși în fața justiției. Toate țările cu aceeași viziune sunt de acord că trebuie să continuăm să susținem Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Cu toate acestea, modul de ieșire din acest război și de îndreptare către pace va reprezenta un nou test pentru comunitatea internațională.
Reporter: Șeful statului a amintit și de impactul acestui război asupra Republicii Moldova, cea mai afectată țară după Ucraina, și a dat asigurări că România va continua să îi ofere sprijinul necesar într-un mod cât mai eficient, pentru că stabilitatea acestei țări are o importanță esențială pentru întreaga regiune./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 septembrie)