Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a dat un ultimatum ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pentru a pune capăt contraofensivei ucrainene

Autorităţile din regiunea ucraineană Odesa au anunţat că Rusia a lansat noi atacuri, cu 19 drone şi 14 rachete, care au rănit o femeie şi au avariat grav instalaţii portuare.

Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi dat un ultimatum ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pentru a pune capăt contraofensivei ucrainene până la începutul lunii viitoare. Are detalii Arina Petrovici-Matei.

Reporter: Rusia atacă frecvent regiunea Odesa de la Marea Neagră, unde sunt situate infrastructuri portuare vitale pentru comerţul maritim. Atacurile s-au intensificat după încetarea, în iulie, a acordului care permitea Ucrainei să exporte cereale pe mare. Ucrainenii au reuşit totuşi să creeze un coridor maritim, iar un al doilea cargou ucrainean cu cereale plecat săptămâna trecută din portul Cernomorsk şi a ajuns ieri la Istanbul, în pofida ameninţărilor Rusiei că va ataca orice navă care soseşte sau pleacă din Ucraina. În acest context, o parte tot mai mare din cerealele ucrainene sunt transportate pe Dunăre şi pe căi rutiere şi maritime.

Între timp, o sursă de la Kremlin, citată de Institutul american pentru Studiul Războiului, susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi dat un ultimatum ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pentru a pune capăt contraofensivei ucrainene până la începutul lunii viitoare.

Potrivit analizei americanilor, comandanţii ruşi ar putea decide contraatacuri continue cu speranţa de a aduce ofensiva ucraineană la un punct culminant, chiar dacă armata rusă ar suferi pierderi grele./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 septembrie