REUTERS: România intenționează să cumpere 32 de avioane de luptă de tip F-35, transmite Ministerul român al Apărării

România intenționează să cumpere 32 de avioane de luptă de tip F-35 de ultimă generație de la producătorul american Lockheed Martin, pentru 6,5 miliarde de dolari, a anunțat marți Ministerul Apărării, în cadrul unui acord al cărui proiect a fost anunțat în aprilie.

România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din Produsul Intern Brut anul acesta de la 2%, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. România are o graniță comună cu Ucraina de 650 km și a văzut conflictul apropiindu-se de granițele sale, pe fondul atacurilor repetate ale Moscovei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Anul trecut, România a fost de acord să achiziționeze 32 de avioane de luptă de tip F-16, second-hand, din Norvegia, pentru a le adăuga la ce 17 aeronave achiziționate din Portugalia în 2016. În iulie, a anunțat un centru regional de pregătire pentru piloții pe avioane F-16, care va fi în cele din urmă disponibil pentru aliații NATO și parteneri, inclusiv Ucraina.

Achiziția aeronavelor F-35 a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al României (CSAT) în aprilie, iar ministerul a anunțat că acum cere Parlamentului aprobarea pentru a începe procedura de achiziție în acest an. Acordul include, pe lângă avioane servicii de logistică și instruire, simulatoare de zbor și muniție precum și o opțiune pentru România de a cumpăra ulterior alte 16 aeronave de tip F-35.

Este puțin probabil ca acordurile finale să fie semnate înainte de anul viitor, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, declarând că anul acesta că primele avioane nu vor fi livrate înainte de 2030./cstoica/cciulu

REUTERS – 26 septembrie