În Parlamentul European a avut loc o dezbatere extraordinară privind situația din nordul Kosovo

„Uniunea Europeană urmărește cu atenție ancheta privind evenimentele de la 24 septembrie de la Banjska și așteaptă ca Serbia să colaboreze deplin” – a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarčić, în timpul dezbaterii extraordinare privind situația din nordul Kosovo din Parlamentul European. Unii europarlamentari au acuzat Serbia și au solicitat măsuri punitive precum oprirea proiectelor de infrastructură, dar au fost și europarlamentari care l-au acuzat pe premierul Kosovo, Albin Kurti, că provoacă tensiuni și conflicte.

Europarlamentarii au făcut apel la Belgrad și Pristina să reinstaureze pacea și stabilitatea, să revină la masa dialogului, Belgradul să retragă trupele sârbe din apropiere de linia administrativă cu Kosovo și să-i aducă în fața justiției pe cei care se fac vinovați de conflictul armat din 24 septembrie de la Banjska. Comisarul Lenarčić a subliniat că este important ca Belgradul și Pristina să se abțină de la orice acțiune care ar putea provoca escaladarea situației. „Uniunea Europeană a făcut apel la ambele părți să adopte măsuri concrete pentru detensionarea situației, mai necesară ca oricând” – a declarat Lenarčić, adăugând că autorii atacului de la Banjska trebuie aduși în fața justiției și că tragicul eveniment nu poate fi un motiv pentru întreruperea dialogului Belgrad-Pristina. Lenarčić a declarat că este îngrijorătoare retorica Belgradului și modul în care Belgradul a marcat ziua de doliu pentru cei trei sârbi uciși în timpul atacului de la Banjska. Lenarčić a subliniat că organizarea cât mai curând a alegerilor în nordul Kosovo este esențială pentru detensionarea situației. Lenarčić a făcut apel la ambele părți să se angajeze constructiv.

Raportorul pentru Serbia al Parlamentului European, Vladimir Bilčik, a apreciat că situația din teren a escaladat îngrijorător, că în ultimii zece ani nu au existat astfel de violențe. „Este nevoie de o anchetă detaliată. Ambele părți au responsabilitatea de a reveni la dialog” – a declarat Bilčik, adăugând că de la venirea la putere a premierului Albin Kurti dialogul a început să stagneze. „Trebuie să stabilim exact ce s-a întâmplat. Destabilizarea Balcanilor convine Rusiei lui Putin. Singura soluție este revenirea la masa dialogului” – a declarat Bilčik.

Europarlamentarul francez Jean Lin Lacapelle a acuzat instituțiile de la Pristina că provoacă conflicte. „În primăvară, Kurti a provocat sârbii prin instalarea primarilor în nordul Kosovo, marginalizând populația sârbă din Kosovo, vatra poporului sârb. Poliția Kosovo a participat brutal în acest demers. Acord sprijin deplin poporului sârb. Kurti trebuie sancționat” – a declarat Lacappele, subliniind că UE trebuie să „deschidă ochii pentru a vedea acțiunile Pristinei”. Lacappele a adăugat că nu are sens ca această „presupusă țară” să fie integrată în UE.

Europarlamentarul Andor Deli (cetățean sârb ales din partea FIDESZ în Parlamentul European; n.r.) a declarat că situația este tensionată și cele mai recente evenimente arată că o soluție trebuie găsită cât mai curând. „Toate acestea sunt simptome ale vechilor probleme. Formarea Uniunii Comunităților Sârbe este o mare problemă, datează din 2013, la fel și acordul de la Bruxelles. Există o serie de convenții care garantează statutul acestor comunități. După zece ani de negocieri este rândul Pristinei să facă pasul decisiv” – a declarat Deli.

În dezbatere au luat cuvântul și europarlamentari care au condamnat Serbia. Cei mai vocali au fost Tonino Picula din Croația, Viola von Cramon din Germania, Ilhan Kiuciuk și Angel Dzhambazki din Bulgaria. Ei au solicitat condamnarea Serbiei, introducerea de măsuri punitive împotriva Belgradului și oprirea proiectelor de infrastructură./rmihaj/schelaru

www.rts.rs – 4 octombrie