Ucraina va exporta trei sferturi din recolta de cereale (Denis Șmihal)

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat, marți, că recolta din acest an de cereale și oleaginoase ucrainene va ajunge la 79 de milioane de tone, cu 10% mai mult decât anul trecut. Dintre acestea, trei sferturi ar trebui trimise la export.

„Aproximativ 25% din cerealele recoltate sunt suficiente pentru nevoile interne, iar restul trebuie exportat. Acestea sunt resurse pentru fermieri, câștiguri pentru stat, hrană pentru țările înfometate” – a afirmat Șmihal. Premierul a subliniat și importanța rutei vestice pentru exportul de cereale. „Avem nevoie de rute extinse de tranzit pentru exportul de alimente. Acest lucru este important pentru stabilitatea economiei noastre. Este important pentru lume, deoarece este vorba despre securitatea alimentară globală” – a afirmat Denis Șmihal.

Potrivit premierului, Ucraina mizează pe eficiența mecanismului de verificare și control al exporturilor agricole ucrainene, pe rutele de tranzit de solidaritate din UE, pe extinderea capacităților porturilor dunărene și pe noile coridoare de cereale./mamarie/sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 4 octombrie