Situaţie fără precedent în istoria SUA: preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis ieri, în urma unei inițiative lansate de câțiva congresmani din propriul partid. Situația este fără precedent în istoria acestui for.

Reporter: Cătălin Gomboș – 216 congresmani, opt republicani și 208 democrați au votat pentru demiterea lui Kevin McCarthy, în timp ce împotrivă s-au pronunțat 210 dintre colegii săi republicani. Inițiativa demiterii lui McCarthy a venit din partea republicanilor, care țin de dreapta radicală, în frunte cu congresman-ul Matt Gaetz, un oponent mai vechi al președintelui Camerei. Aceștia l-au acuzat pe McCarthy că a făcut prea multe concesii în proiectul de buget adoptat săptămâna trecută pe care l-ar fi dorit mai auster.

Dacă proiectul de lege nu era adoptat, Washington-ul nu mai putea plăti salariile a circa 4 milioane de angajați ai guvernului federal, iar o serie de instituții ale statului rămâneau fără bani. Soluția pentru ieșirea din criză este însă doar un compromis de moment, bugetul fiind valabil până la mijlocul lui noiembrie, iar textul de lege include multe cerințe ale republicanilor, inclusiv eliminarea unui ajutor de şase miliarde de dolari pentru Ucraina.

Reuters notează că, teoretic, McCarthy ar fi putut să fie salvat de democrați, dar a reușit să-i înfurie și pe aceștia, inclusiv prin lansarea unei anchete care ar putea să ducă la punerea sub acuzare a președintelui Joe Biden. De altfel, democrații au și spus că nu vor să-i ajute pe republicani să-și rezolve problemele interne. McCarthy afirmă că demersul lui Matt Gaetz împotriva sa este de fapt personal, iar partizanii fostului președinte al Camerei Reprezentanților au explicat că Gaetz e nemulțumit că McCarthy a acceptat o anchetă care-l vizează privind posibilul consum de droguri, dar și o presupusă relație cu o minoră de 17 ani./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 4 octombrie