HÍR TV: România condiţionează şi limitează importul unor produse agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Pe de o parte România condiţionează importul de cereale şi de alte produse agricole din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă, dar pe de altă parte permite importul necondiţionat al acestora pentru fermierii şi procesatorii autohtoni – a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook ministrul român al agriculturii Florin Barbu.

Potrivit ministrului, guvernul de la Bucureşti urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă în această chestiune, aceasta fiind deja pusă la dispoziţia publicului pe site-ul MADR pentru dezbatere publică. „Conform promisiunii noastre, vom proteja recolta din România şi munca fermierilor români” – a adăugat ministrul.

Măsurile de limitare sunt valabile pentru grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui pentru cei ce se ocupă de producerea de ulei de masă, produse de morărit, creşterea animalelor sau producţia de furaje.

Motivarea ordonanţei de urgenţă precizează că din cauza blocadei ruse din Marea Neagră 65% din exportul ucrainean de cereale şi oleaginoase a tranzitat România, atingând în ultimul an şi jumătate 29 milioane tone.

Deşi produsele agricole sosite pe „culoarele solidarităţii” ale UE erau destinate în principiu să tranziteze alte ţări, mulţumită scutirilor vamale au putut fi valorificate deja în România. Măsura a provocat grave probleme pe piaţă reducând preţul de achiziţie al cerealelor şi a oleaginoaselor, majorând preţul de transport ceea ce a dus la incapacitate de plată în cazul a 45% din fermierii din România – a precizat ministerul de resort.

Potrivit proiectului MADR, încălcarea limitării exportului se consideră drept fărădelege şi în anumite condiţii faptă penală care prevede amendă de până la 200.000 lei, respectiv 1-3 ani de închisoare.

Deşi proiectul nu explică motivele de limitare a importului de produse agricole din Republica Moldova, gospodarii români au reclamat la un moment dat că exportatorii din Ucraina au trimis în România grâul şi rapiţa din Ucraina drept marfă din Republica Moldova.

(MTI)

HÍR TV (Ungaria) – 4 octombrie 2023

Traducerea: Imola Stănescu