Preşedintele Zelenski a cerut Europei mai mult ajutor împotriva Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski le-a spus celor peste 40 de lideri europeni care participă la un summit în Spania că este încrezător în sprijinul continuu al Americii și le-a cerut în continuare ajutor și mai multe arme pentru a-l ajuta să lupte împotriva agresiunii ruse.

Într-un discurs emoționant, dl Zelenski a spus că școlari din Harkov, în estul Ucrainei, învață de la distanță sau merg la cursuri în subteran, în stațiile de metrou, din cauza raidurilor aeriene. „Până când nu va exista un sistem de apărare antiaeriană pe deplin eficient, copiii nu vor putea merge la școală”, a spus el la summitul Comunității Politice Europene care are loc în Granada, la aproximativ 4.000 de kilometri vest de Harkov.

De asemenea, el și-a exprimat încrederea în sprijinul continuu al SUA, în ciuda a ceea ce a numit o „furtună politică” recentă de acolo, după ce ajutorul pentru Ucraina nu a fost inclus într-un proiect de buget al Congresului SUA menit a evita blocarea activităţii guvernului. „Am încredere în America. Sunt oameni puternici, cu instituții puternice și o democrație puternică”, a spus liderul ucrainean.

Dl Zelenski a spus că președintelui Vladimir Putin nu ar trebui să i se permită să-și întărească armata, altfel Rusia ar putea ataca dincolo de Ucraina până în 2028. „Fie ca doar ambițiile lui Putin să devină ruine, nu țările noastre, nu orașele noastre. Copiii din fiecare țară merită să fie în siguranță. Peste tot în țară, nu doar în metrou, nu doar în adăposturile subterane, ci peste tot. Trebuie să facem acest lucru posibil. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câștigă.”/opopescu/gpodea

REUTERS – 5 octombrie