Steve Rodney Mc Queen împlinește 54 de ani

Context

Steve McQueen, pe numele complet Steve Rodney McQueen, s-a născut într-o zi de 9 octombrie 1969, în Londra.  McQueen este regizor, producător şi scenarist britanic; pentru filmul său „12 ani de sclavie” a câștigat un Premiu Oscar (în 2014, fiind primul lungmetraj regizat de un cineast de culoare care a fost recompensat cu acest trofeu), Premiu BAFTA și Globul de Aur.  A urmat școala de artă Chelsea, Londra, în perioada 1989-1990, apoi Colegiul Goldsmith, Londra, 1990-1993. A petrecut mai puțin de un semestru la New York, la ”Tisch School of the Arts”, New York University, 1993-1994, dar a renunțat. Nu a regizat un lungmetraj până la 38 de ani.

Confirmă mai târziu, ca regizor și scenarist, când devine cunoscut pentru filmele: ”12 ani de sclavie” (2013), ”Rușine” (2011), ”Foame” (2008). În filmele sale colaborează frecvent cu Michael Fassbender, Sean Bobbitt, Joe Walker.  Ca tehnici și teme folosite: filmează cu o cameră foto; abordează probleme dificile, surprinde realități ale violenței. Este căsătorit cu Bianca Stigter, cu care are doi copii. Locuiește cu soția sa în Amsterdam, Olanda. A creat „Blues Before Sunrise”, o instalație de două săptămâni în Vondelpark, Amsterdam, unde toate cele 275 de lămpi stradale erau colorate în albastru.

A câștigat premiul ”Turner” pentru lucrările sale de montaj și expoziție la Institutul de Arte Contemporane din Londra, Anglia (1999). I s-a acordat OBE (ofițer al ordinului Imperiului Britanic) în lista de onoruri a aniversării reginei din 2002 pentru serviciile sale din plan artistic. A fost artist oficial de război pentru Irak în asociere cu Muzeul Imperial de Război (2003).

A fost distins cu CBE (comandant al ordinului Imperiului Britanic) în lista de onoruri a Reginei din 2011 pentru serviciile sale în domeniul Artelor vizuale. Filmul pe care l-a regizat,” 12 ani de sclavie”, a obținut premiul Oscar la categoria Cel mai bun film (2014). Mc Queen a fost premiat Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic în lista de onoruri a Reginei din 2020 pentru serviciile sale din artă și film.

Autor:Alexandru Balaci

*

Bibliografie

https://www.npg.org.uk/collections/search/person/mp121495/sir-steve-rodney-mcqueen

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Steve-McQueen-British-director-screenwriter-and-artist

RADOR – 9 octombrie