Revista presei internaționale, 17 octombrie 2023

După cum este cunoscut, Orientul Mijlociu a revenit pe prima pagină a ziarelor străine prin recenta reizbucnire a conflictului dintre Israel și militanții palestinieni din cadrul organizației Hamas. Întrucât evenimentele se succed cu repeziciune, să încercăm o aducere la zi.

Iată câteva relatări din presa israeliană. Ziarul Ha’aretz face un trist bilanț al ultimelor evenimente: „De la izbucnirea conflictului din Gaza, s-au înregistrat 2778 de morți și 9938 de răniți” .Sau: ”Sirenele din Ierusalim au oprit o sesiune a Knessetului (parlamentul israelian)”. Cel mai vechi ziar israelian, Yedioth Ahronoth, titrează: „Tel Avivul și Ierusalimul au devenit ținta unor repetate atacuri cu rachete și”, potrivit aceluiași ziar, „premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat organizația Hezbollah și Iranul, spunându-le: ‚Nu ne puneți la încercare’”. Potrivit ziarului The Jerusalem Post, „Iranul consideră că Statele Unite sunt implicate militar în războiul dintre Israel și Hamas”. Așadar, din tabăra adversă, situația se vede altfel. Ziarul iranian Tehran Times titrează: „În ultimele luni, Israelul a făcut o serie de gafe strategice care au dus la o înfrângere istorică a regimului de ocupație din Tel Aviv”. Potrivit aceluiași ziar, „președintele iranian, Ebrahim Rais, i-ar fi spus la telefon omologului său francez, Emmanuel Macron, că regimul sionist a apelat la niște acțiuni care amintesc de comportamentul naziștilor”. În Europa, referindu-se și el la situația din Orientul Mijlociu, ziarul francez Le Monde afirmă că „angajamentul proisraelian în sens unic al Statelor Unite provoacă nemulțumiri în capitalele arabe”. Iar ziarul american The Washington Post anunță că, ieri (luni, 16 octombrie), „secretarul american de stat, Antony Blinken, a sosit în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyaahu, și cu președintele țării, Isaac Herzog”. Același ziar subliniază că aceasta ar fi ”cea de-a doua vizită a lui Blinken în Israel, în decurs de doar câteva zile”. În plus, ziarul rusesc Pravda afirmă că, potrivit unor presupuneri, „alături de Statele Unite, și un alt stat membru al NATO ar putea interveni dacă războiul se va agrava”. Ziarul crede că „Turcia este un stat membru al NATO cu o puternică prezență în Orientul Mijlociu” și amintește că „ea este singura care a luptat și împotriva gherilelor Hezbollah, prin anii ’80”.

În Europa însă, evenimentele sunt de altă natură, dar importanța lor nu trebuie neglijată. Cotidianul american The Wall Street Journal titrează: „Alegerile poloneze răstoarnă de la putere partidul de dreapta aflat la guvernare”. Același ziar precizează că „partidul Lege și Dreptate, aflat de opt ani la putere, nu a reușit să obțină procentul necesar ca să poată forma un guvern de unul singur”. Ziarul mai estimează că „sondajele de ieri ar oferi o șansă Platformei Civice, un partid condus de Donald Tusk, fost premier și fost președinte al Consiliului European”. Cotidianul polonez, Gazeta Wyborcza, remarcă faptul că „niciodată nu s-a mai înregistrat o prezență atât de mare la vot. Te uiți la rezultate și te-ntrebi ce se-ntâmplă, după care te calmezi”, notează același ziar. Iar Rzeczpospolita, un alt ziar polonez important, observă: „Presiunile cresc asupra președintelui. Vor avea oare loc consultări cu opoziția în această săptămână?” Iar britanicul The Guardian titrează optimist: „Nu mai există pericolul unui Polexit”.

Tot pe teme electorale, vești vin și din Slovacia, unde, după cum aflăm din publicația americană Politico, „luni, fostul premier slovac, Robert Fico, și partidul său au semnat un acord vizând formarea unei coaliții guvernamentale”. Dar, după cum estimează aceeași publicație, „noul guvern se va mișca greu în privința reducerii deficitului bugetar (cel mai mare din zona euro), iar sprijnul față de Ucraina ar putea slăbi”.

Și toate astea în timp ce, după cum aflăm din italianul Corriere della Sera, „președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să sosească în China”, drept care ziarul titrează : “La umbra Drumului Mătăsii, Xi și Putin se joacă din nou împreună (pe tema Ucrainei și a  Orientului Mijlociu”).

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR