O balenă dreaptă australă traversează Atlanticul și bate un record de distanță

Individul 221423 este prima balenă dreaptă australă (Eubalaena australis ) care a traversat întregul Ocean Atlantic, din Africa de Sud până în Argentina. În orice caz, aceasta este prima dată când o astfel de călătorie este documentată științific.
O echipă de la Institutul de Cercetare a Mamiferelor de la Universitatea din Pretoria, din Africa de Sud, a evidențiat această migrație extraordinară, care presupune o distanță gigantică parcursă: 15.288 de kilometri, cu 7.000 mai mult decât ultimul record cunoscut pentru acest cetaceu.
„Balenele drepte australe ajung de obicei în apele coastei Africii de Sud la începutul lunii iunie pentru a naște și pleacă în octombrie să se hrănească în Antarctica”, spune dl Hakai, care continuă: „Monitorizarea aeriană a acestei populații se efectuează de peste patruzeci de ani. Cu toate acestea, în ultimii zece ani, oamenii de știință au observat schimbări în modelele de migrație”.
Pentru a documenta aceste schimbări de comportament, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Mamiferelor au etichetat patru balene adulte femele cu balize satelit în 2021. Animalele au fost urmărite timp de puțin peste un an. Astfel, specialiştii în cetacee au putut observa cu uimire calea parcursă de balena 221423.
Probabil că ea căuta hrană, deoarece krillul antarctic (Euphausia superba), cu care se hrănește ea și congenerii săi, este din ce în ce mai puțin abundent în largul coastei antarctice. Prin urmare, autorii emit ipoteza că „balenele drepte australe își adaptează rutele pentru a urma hrana, fie rămânând mai la nord pentru a se hrăni cu zooplancton, care nu le place în mod deosebit, fie aventurându-se în apele bogate în krill de pe coasta argentiniană”, detaliază dl Hakai.
Alte 11 balene adulte femele au fost echipate cu senzori în 2022 și este posibil să le urmăriți călătoria pe site-ul Institutului de Cercetare a Mamiferelor.
(www.courrierinternational.com – 7 noiembrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (9 noiembrie)