O fostă studentă datorează mii de euro statului francez pentru că a devenit călugăriţă

În Franța, studenții care intră la Ecole Normale Supérieure (ENS) și obțin titlul de funcționar public stagiar primesc bani în fiecare lună pe durata studiilor. Acești bani sunt plătiți de stat și nu trebuie să fie rambursați de către tânăr, cu condiția ca acesta să lucreze cel puțin 10 ani într-un serviciu public. Dacă tânărul merge în sectorul privat, acesta trebuie apoi să restituie toată asistența primită. Aceasta este nenorocirea trăită de o tânără care a studiat la ENS Lyon, între 2010 și 2014.
Potrivit ziarului „La Croix”, fosta studentă a decis să renunțe la o carieră în sectorul public pentru a se alătura congregației Surorilor Apostolice din Saint-Jean după terminarea studiilor. După cum s-a convenit, școala i-a cerut imediat să ramburseze cei 37.000 de euro pe care i-a primit în timpul studiilor. Tânăra a făcut apel, explicând că nu a primit niciun venit în calitate de soră. Dar Curtea Administrativă de Apel din Lyon a confirmat prima hotărâre pe 20 octombrie.
„Lipsa de bani a apelantei rezultă din însăși alegerea ei de a intra într-un ordin al căruia toți membrii, făcând jurământ de sărăcie, nu sunt remunerați pentru activitățile pe care le desfășoară”, a explicat Curtea, care a dispus ca fosta studentă să ramburseze întreaga sumă. (www.lalibre.be – 9 noiembrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (10 noiembrie)