S-a născut prima maimuță himeră, cu celule de la doi embrioni

Prima maimuță himeră s-a născut în China, obținută prin combinarea celulelor derivate din doi embrioni diferiți din aceeași specie. Este pentru prima dată când este obținut un astfel de rezultat, datorită unei tehnici care ar putea ajuta în viitor la conservarea speciilor și la producerea de modele animale mai țintite pentru a studia multe boli umane, inclusiv cele neurologice, au anunțat în revista „Cell” autorii studiului, condus de Zhen Liu de la Academia Chineză de Științe.
Cercetătorii au preluat câteva celule stem dintr-un embrion de macac cynomolgus în a șaptea zi de dezvoltare și le-au cultivat, pentru a obține nouă linii de celule stem pluripotente (adică capabile să se diferențieze în toate tipurile de celule necesare pentru a crea un animal întreg). După o serie de teste, au ales unele dintre aceste celule stem, le-au marcat cu un colorant fluorescent și le-au injectat în alți embrioni din aceeași specie în a patra sau a cincea zi de dezvoltare. Embrionii de himeră au fost, astfel, implantați la o femelă de macac, rezultând 12 sarcini și șase pui născuți vii.
Analizele genetice au confirmat că un macac născut viu și un făt avortat erau de fapt himere, cu celule din diferite părți ale corpului care s-au diferențiat de celulele stem fluorescente injectate. Prezența lor a fost descoperită în inimă, creier, rinichi, ficat și tractul gastrointestinal. În țesuturile puilor vii, contribuția celulelor stem marcate variază de la 21% la 92%, cu o valoare medie de 67% calculată pe cele 26 de țesuturi analizate. În schimb, la fătul avortat au fost detectate un număr mai mic. La ambele exemplare, prezența celulelor derivate din celule stem fluorescente a fost confirmată atât în ​​testicule, cât și în celulele care dau naștere spermatozoizilor. (www.ansa.it – 11 noiembrie 2023)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (11 noiembrie)